hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Feltételekhez kötött konszolidáció lesz

Lesz konszolidáció, de feltételekhez kötik, nem mindenki kapja meg a teljes összeget – nyilatkozta a HírTv-nek Svébis Mihály.

A kórházak tartozásainak nagy részét a költségvetés tavaly kifizette, de az adósság újratermelődött. Az illetékes államtitkár kitérő választ adott arra a héten, hogy lesz-e újabb adósságátvállalás – hangzott el a HírTv összeállításában.

„Az idei évben is azon vagyunk, hogy az ország a gazdasági teljesítőképességét figyelembe véve az ágazatban jelentkező tartozásállományt megpróbáljuk a legnagyobb mértékben konszolidálni” – nyilatkozta Mészáros János.

A Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, hogy tárgyalnak a konszolidációról, amely év vége előtt meg is valósulhat.

„Lesz konszolidáció, az, hogy teljes körű lesz-e, tárgyalás kérdése még, de az biztos, hogy feltételekhez kötik; tehát nem mindenki kapja meg a teljes összeget. Valamifajta strukturális vagy egyéb tervezetet le kell tenni az asztalra” – ismertette Svébis Mihály.

Szeptember végén 5,2 milliárd forint volt a Honvédkórház adóssága az államkincstár nyilvántartása szerint. Továbbra is ez az intézmény vezeti a tartozások listáját, amelyen a második helyen egy másik budapesti kórház, a Péterfy Sándor utcai áll 3,4 milliárddal. A kórházak lejárt adóssága 58 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén. Június óta csaknem 7 milliárd forintot hízott az összeg. A kórházak tartozásainak nagy részét a költségvetés tavaly kifizette, de az adósság újratermelődött. Szakértők szerint 150 milliárd forinttal többet kellene az államnak költenie minden évben az egészségügyre ahhoz, hogy a kórházak eladósodása megálljon.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink