2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ombudsman: ne hagyjuk magukra a legrászorultabbakat!

Az ombudsman és helyettesei azt kérik, hogy a koronavírus-járvány időszakában semmiképpen ne hagyjuk magukra a legrászorultabbakat.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint ezekben a hónapokban az ország bizonyos régióiban a jelen helyzettől függetlenül is nehéz körülmények között élő, nélkülöző családok rendkívüli élelmezési, higiéniai, egészségügyi, oktatási és más természetű kihívásokkal szembesülnek. Veszélyeztetett helyzetben vannak a lakosság különösen sérülékeny tagjai: az idősek, a romák, a betegek, a fogyatékossággal élők, a hajléktalanok és más, egzisztenciálisan rászoruló emberek, köztük gyermekek.

A világjárvánnyal együtt járó egészségügyi kockázatok megelőzésére, kezelésére, leküzdésére az egyes társadalmi csoportok nincsenek egyformán felkészülve, s ez különösen igaz a sérülékeny helyzetű személyekre. Rámutattak: a járvány következményeinek egyedi kihívásai, így a digitális oktatáshoz szükséges informatikai háttér hiánya, az elszigetelődés, a munka- és kereseti lehetőségek beszűkülése vagy megszűnése, az ebből fakadó anyagi nehézségek és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés akadályai a társadalom anyagilag korábban is súlyosan kiszolgáltatott tagjai számára most különösen nehéz helyzetet eredményezhetnek.

A szociális és egészségügyi ellátórendszer óriási kihívás előtt áll. A veszélyhelyzetben eljáró állami, önkormányzati intézmények folyamatos és célzott intézkedései mellett az egyéni és csoportos civil kezdeményezések, az egyházi közösségek felajánlásai és a helyben érintett roma nemzetiségi önkormányzatok közreműködése csak megfelelő anyagi háttér, észszerű és szakszerű szervezés, felelős tájékoztatás mellett érheti el célját, hívták fel a figyelmet.

Az ombudsman és helyettesei jó gyakorlatnak tartják a veszélyhelyzet kezelése érdekében nemrégiben létrehozott speciális, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport felállítását. Megfontolásra javasolják a döntéshozóknak, hogy hozzanak létre a sérülékeny csoportok rendkívüli védelmével és támogatásával foglalkozó, és különösen a hátrányos helyzetben élő gyermekeket és családjukat segítő akciócsoportot, amelyhez az ombudsman és helyettesei felajánlják szakmai tapasztalataikat.

"Őszinte nagyrabecsülésünket és köszönetünket fejezzük ki minden állami és nem állami alkalmazottnak, egészségügyi dolgozónak, egyházi személynek, civil aktivistának, aki megfeszített erővel, türelemmel, fegyelmezettséggel és kitartással dolgozik a világjárvány megfékezésén. Munkája közben pedig tekintettel van mindenki egészségére és életére: a sajátjára éppúgy, mint a hátrányos helyzetű embertársainkéra", áll Kozma Ákos, Szalayné Sándor Erzsébet és Bándi Gyula közös közleményében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés