hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Olcsóbb lett az államnak a depresszió

Az utóbbi két évben nominálisan is több mint egymilliárd forintot spórolt meg az egészségbiztosító a depressziós betegek gyógyszeres kezelésén – írja a Világgazdaság.

A lap által idézett tanulmány szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2007 – vagyis az utolsó válság előtti „békeév” óta – nagyjából 70 milliárd forintot költött a major depresszió kezelésére. Éves szinten a költségek nagyjából 10 milliárd forint körül alakultak, de 2012-ben és 2013-ban a gyógyszerköltségek drasztikus visszaesése miatt érzékelhetően csökkent ez az összeg. Mégpedig úgy, hogy az ártámogatási rendszer ebben a terápiás csoportban nem változott jelentősen.

Az idézett szerző szembeötlőnek találta azt is, hogy a 2009-es évben a gazdasági visszaesés csúcspontján is igen jelentős összeg, több mint 670 millió forint került ki a rendszerből: ennyivel kevesebbet fizetett ki az OEP depressziós betegek fekvőbeteg gondozására, mint egy évvel azelőtt. Mivel a betegszám eközben gyakorlatilag stagnált, a válság csúcsévében nagyjából kétszázezer forintról 175 ezer forintra esett vissza az egy főre jutó finanszírozás, és a válság előtti szintet 2013-ig még nominálisan sem sikerült elérni – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink