hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nőtt az abortuszok száma a szívhangrendelet után

A Válasz Online cikke szerint tíz éve nem fordult elő olyan, mint 2022 második felében: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta.

A KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatai alapján az abortuszok száma nem a szívhangrendelet miatt növekedett, annak nem mutatható ki lényegi hatása. Az abortuszt inkább a megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülők választották, emiatt történhetett meg az, hogy egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma, a száz élve születésre eső pedig még emelkedett is – írja a Válasz Online.

A cikk szerint hasonló történt a 2008–2010-es válság idején is, amikor utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya több évig tartó születési visszaesést okozva.

A terhességet továbbra is a 12. hétig lehet megszakítani, az új rendelet szerint azonban a beavatkozást csak akkor lehet elvégezni, ha a nőnek megmutatták a magzat szívhangját. A rendelet 2022 szeptemberében már hatályba is lépett, de lényegi változást ezek szerint nem hozott: a KSH adatai alapján 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma.

Vas megye kivételével a kevéssé fejlett megyékben ugrott meg az abortuszok száma, miközben több területen folytatódott a korábbi évtizedekben megszokott csökkenés. Az ország kettészakadt: egyik felén mintha mi sem történt volna, máshol a helyzet nagyot romlott. Még Pest és Buda között is jelentős különbséget találtunk: a budai oldal kórházaiban jóval kisebb a növekedés, mint a pesti oldalon. 

Az ország északi térségének nagy részén és a Dél-Dunántúlon nőtt, a Dunántúl többi részén és az alföldi egyetemi központokban pedig csökkent az abortuszok száma. Egy-egy kivétel azért van: ilyen Nógrád és Vas megye. Hasonló számítást végeztünk 2022. május és a 2023. április közötti adatokkal is, és nagyjából ugyanazt az eredményt kaptuk. A növekedés nem érintette az egész országot, leginkább azokon a helyeken végeztek több abortuszt, ahol korábban is elborzasztóan magas volt ez az adat. Ahol pedig korábban is jelentősen csökkent a terhességmegszakítások száma, ott ez a folyamat töretlen maradt.

(forrás: Válasz Online)
hirdetés

Könyveink