hirdetés
2019. július. 19., péntek - Emília.
hirdetés

Népegészségügy: társadalmi vagy politikai felelősség?

A politika tehet azért, hogy ne csak beszéljünk a népegészségügyi programokról – hangzott el egy keddi konferencián.

hirdetés

A társadalmi szervezeteket nemigen vonja be a döntéshozó a magyarországi népegészségügyi kérdésekbe, holott a betegszervezeteknek fontos feladatai volnának a lakosság egészségértésének és egészségtudatosságának fejlesztésében – vetette fel a „Társadalmi és betegszervezetek a népegészségügyért” című konferencia nyitóelőadásában Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Hogy az egyén egészségtudatosságának kiemelt szerepe lenne az egészségmegőrzésben, azt Müller Cecília országos tisztifőorvos is alátámasztotta, aki elmondta, hogy míg az egészségügyi ellátás csupán 11, a környezeti tényezők 19, addig az életmód 43 százalékban befolyásolja az egyén egészségi állapotát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője kiemelte a nemzetközileg is elismert hazai oltási rend fontos szerepét a prevencióban.

Átfogó mentálhigiénés programot dolgoztak ki, amelyben hangsúlyos szerepet kapott az alapellátás, amelynek feladata a pszichés kórképek szűrése, és az egyszerűbb estek kezelése – ismételte Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a korábban már sokszor hangoztatott alapelemet a konferencia paneljében, amely az új Nemzeti Népegészségügyi Program pilléreiről szólt. Hozzátette, komplex programot dolgoztak ki, hiszen hiába szűrik ki a betegeket, ha később nem tudják ellátni őket.

A nemzeti egészségprogramokról szóló kerekasztal mellett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója a szív- és érrendszrei programról ismételt el néhány alapvetést, amely a prevenciótól a komprehenzív centrumok kialakításáig öleli fel a betegellátást. Hangsúlyozta, hogy népegészségügyi szempontból a gyerekek oktatása a leghatékonyabb, hiszen a jobb egészségértést gyermekek továbbadják a szülőknek, nagyszülőknek.

A gyermekegészségügyi program leghangsúlyosabb eleme a prevenció, ám a gyermekek későbbi egészségének megőrzésére már a várandósság ideje alatt fel kell készülni. Ezt már dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója mondta, aki szerint fontos eleme még a programnak az esélyegyenlőség megteremtése: minden gyermek jusson magas színvonalú ellátáshoz.

Elindult a baleseti program – említette Fekete Ferenc arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan halad a tavaly nyáron elfogadott nemzeti programok megvalósítása. (A sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztésére EFOP-os forrásból 14 milliárd forintot irányoztak elő 2017-ben – a szerk.). A programok egyértelműen elindultak – szögezte le Andréka Péter. Németh Attila ezzel szemben megjegyezte, hogy a kormány a nemzeti programokban megfogalmazott tervek mellé pénzt egyelőre nem rendelt, arról majd az év második felében döntenek.

Az egészségben töltött életévek számának növelése a népegészségügyi program célja – fogalmazott a korábbiakhoz hasonlóan Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Úgy vélte, az életmódfüggő betegségek kezdenek visszaszorulni, hiszen például eddig 76 ember életétét mentette meg a tavaly novemberben indított vastagbélszűrési projekt során a szűrőtevékenység. Ismét megemlítette, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben zajló pilot igazolja az alacsony dózisú CT szűrési hatékonyságát, így ennek bevezetésére is van remény a kockázati csoportokban, a tüdőrák korai felismerése érdekében.

Megemlítette, hogy folyamatban vannak az Egészséges Magyarország 2014–2020 programjai, hatékonynak bizonyult a népegészségügyi termékadó és a transzzsírsav-rendelet bevezetése, és immár országszerte 116, az egészségügy prevenciós kapacitásait támogató egészségfejlesztési iroda szolgálja a közösségeket.

Jóváhagyás előtt állnak a 2019-2022 között végrehajtandó szakmai programok, az alapellátás szerkezeti és szervezési átalakítása, amelynek célja a vertikális együttműködés erősítése szakellátókkal, valamint az integrált lakosságközeli ellátás biztosítása – említette még a szakpolitikus.

A konferencia délutáni blokkjában a szakmai szervezeteket invitálták kerekasztal beszélgetésre, amelynek a Nemzeti Népegészségügyi Programról kialakított vélemények összesítése lett volna a célja. Mivel a tárca elképzeléséről egyelőre csak annyit tudni, hogy az öt nemzeti egészségprogramra épül, így csupán a közhelyek megfogalmazására volt lehetőség.

Míg Horváth Szikszai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviseletében a gyógyszerészi gondozás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva a patikák szerepvállalását olyan fontos programokban, mint a magas vérnyomás-, vagy a cukorbetegség szűrése, így egyre inkább a betegközpontú szemlélet irányába lépnek. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint kollégáinak fontos szerepe van a primer, a szekunder és a tercier prevencióban egyaránt, az elmúlt évtizedekben számos központi és szakmai szervezetek által indított programban vettek részt tevékenyen. Balogh Zoltán úgy vélte, a népegészségügyi programok megvalósítása érdekében össze kell fogniuk az ágazatoknak, ugyanakkor az állampolgároknak is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az egészségmegőrzésben, szűréseken.

A szakpolitika által javasolt programok többsége uniós forrásokból valósul meg, majd ezek bevezetését, kiterjesztését rendre elhalasztják a kormányok – jegyezte meg az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint nagy problémát jelent, hogy sokan élnek egzisztenciális félelemben, a folyamatos stressz pedig fokozza az olyan egészségkárosító tevékenységeket, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. „A szakma a maga módján megteszi a magáét, de ám a politika tehet azért, hogy ne csak szavakban fogalmazzuk meg ezeket a programokat” – mondta a főtitkár.

Szakmai konszenzus övezi az előrelépés szükségességét a népegészségügyben, azonban ehhez a forrásokat is biztosítani kell – jegyezte meg dr. Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója is.

Európai összefogással adható hatékony válasz

A népegészségügyi fókuszú konferenciát a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, a Nemzeti Betegfórum, valamint az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) szervezte.

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA Népegészségügyi koherenciáért felelős képviselője a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az európai szintű népegészségügyi kihívásokra csak Európai Uniós szintű összefogások mentén adhatók hatékony válaszok. A tagállami szintű kezdeményezések a törvényi szabályozók egyedi volta, a területi korlátok, vagy a forráshiányos helyzetek miatt önmagukban nem elegendőek. Az antimikrobiális rezisztencia, az elhízás vagy akár a légszennyezettség jellegüknél fogva európai népegészségügyi kihívások, amelyekre az európai vérkeringésbe bekapcsolódva, európai összefogással adható hatékony válasz.

Magyarország európai éllovas számos népegészségügyi döntés meghozatalában – példaként említette az európai szinten is ismert és elismert népegészségügyi termékadó, vagy az egységes dohánytermék csomagolás bevezetését.

Massay-Kosubek Zoltán hangsúlyozta, hogy nem csak a népegészségügyi programok egyszerű típusai, mint például a vakcinációs rendszerek, vagy a szervezett szűrővizsgálatokra történő buzdítás kellenek, hogy a fókuszba kerüljenek, de vannak olyan kevésszer említett, mégis nagyon fontos helyzetek, mint a környezetszennyezéssel összefüggést mutató légzőszervi megbetegedések visszaszorítása.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Recept nélkül kapható gyógyszerek

  Ez a könyv gyógyszerekhez nyújt segítséget, a recept nélkül kapható gyógyszerek a témája. A gyógyszerész ismeri a hatóanyagokat,...

 • learn more Viselkedésfüggőségek

  AZ ADDIKTÍV ZAVAROKAT általában két osztályba szokás sorolni:   1. Szerrel kapcsolatos addikciók (alkohol, drog, gyógyszer, dohányzás, egyéb...

 • learn more Zsebdoktor utazóknak - Patika Magazin könyvek

  A könyv részletesen tárgyalja az utazás közben előforduló megbetegedéseket, azok kezelési módját, az utazás előtt...

 • learn more 59 másodperc - Egy kis ésszel sokra mész

  Mitől válik kreatívabbá az, aki cserepes növényt tart az asztalán? Miért nagyobb az esélye, hogy visszakapjuk elveszetett...

 • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

  „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

 • learn more Pszichiátriai Lexikon

  Részlet Janka Zoltán Prof. előszavából  “A szerkesztő és szakavatott munkatársai a magyar pszichiátriai fogalomtár nagyméretű birodalmát...

 • learn more A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése

  A könyv átfogó képet nyújt a gyógyszerészet kialakulásáról és fejlődéséről az őskortól napjainkig. A szerző...

 • learn more Márti és a kettős identitás

  Márti 1933-ban született Budapesten, kispolgári zsidó családban. Élete kezdetén rögtön két olyan esemény is történik, ami végérvényesen...

 • learn more Odontológia és gnatológia

  A rágókészülék mozgástana és a természetes maradó fogazat okklúziójára vonatkozó legfontosabb alapelvek ismerete elengedhetetlen a korszerű...

 • learn more Belgyógyászati diagnosztika

  Az orvostudomány fejlõdése folyamán világossá vált, hogy a gyógyítás és a bajmegelõzés leghatásosabban a kórokláncolat (etiológia,...

 • learn more Fül-orr-gégészet fej-nyak-sebészet

  A tankönyv összefoglalja a fül-orr-gégészetben és a szakma határterületein az utóbbi évtizedekben lezajlott diagnosztikus és...

 • learn more A pancreas betegségei

  Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

 • learn more Vezetés és szervezés - Szervezetek kialakítása és működtetése

  GONDOLKOZOTT MÁR AZON, HOGY… -    mi a vezető feladata? -    miért készítenek...

 • learn more Csoportdinamika

  Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

 • learn more Az agy érzelmi élete

  Vajon miért van az, hogy egyes emberek nagyon gyorsan helyrerázódnak egy-egy kudarc után, míg másokat sokáig emészt a kétségbeesés? Miért van az,...

 • learn more Létezik-e jó halál?

  Vajon aki nagyon beteg, tudja-e, hogy meg fog halni? Mitől fél elsősorban? Miről szeretne beszélni velünk, családtagokkal, ápolókkal, orvosokkal? Hogyan...

 • learn more Új tápanyagtáblázat

  A könyv a bevezetés és a táplálkozási alapfogalmak tisztázása után 12 fejezetben foglalja össze témája tudnivalóit. A bemutatás a...

 • learn more És mégis - Összegyűjtött írások (1983-2015)

  B. Gáspár Judit könyve három évtized írásait gyűjti egybe. Pszichoanalitikus szemléletű kortárs gondolkodó szólal...

 • learn more Kötözzük sebeinket

  A mindennapokban rengeteg alkalommal kerülünk kapcsolatba sebekkel. Akár háztartási balesetek kapcsán, akár orvosi beavatkozás eredményeként. A...

 • learn more A szociális agy kultúrtörténete

  E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...