hirdetés
2020. február. 19., szerda - Zsuzsanna.
hirdetés

Népegészségügy: társadalmi vagy politikai felelősség?

A politika tehet azért, hogy ne csak beszéljünk a népegészségügyi programokról – hangzott el egy keddi konferencián.

hirdetés

A társadalmi szervezeteket nemigen vonja be a döntéshozó a magyarországi népegészségügyi kérdésekbe, holott a betegszervezeteknek fontos feladatai volnának a lakosság egészségértésének és egészségtudatosságának fejlesztésében – vetette fel a „Társadalmi és betegszervezetek a népegészségügyért” című konferencia nyitóelőadásában Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke.

Hogy az egyén egészségtudatosságának kiemelt szerepe lenne az egészségmegőrzésben, azt Müller Cecília országos tisztifőorvos is alátámasztotta, aki elmondta, hogy míg az egészségügyi ellátás csupán 11, a környezeti tényezők 19, addig az életmód 43 százalékban befolyásolja az egyén egészségi állapotát. A Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője kiemelte a nemzetközileg is elismert hazai oltási rend fontos szerepét a prevencióban.

Átfogó mentálhigiénés programot dolgoztak ki, amelyben hangsúlyos szerepet kapott az alapellátás, amelynek feladata a pszichés kórképek szűrése, és az egyszerűbb estek kezelése – ismételte Németh Attila, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a korábban már sokszor hangoztatott alapelemet a konferencia paneljében, amely az új Nemzeti Népegészségügyi Program pilléreiről szólt. Hozzátette, komplex programot dolgoztak ki, hiszen hiába szűrik ki a betegeket, ha később nem tudják ellátni őket.

A nemzeti egészségprogramokról szóló kerekasztal mellett Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója a szív- és érrendszrei programról ismételt el néhány alapvetést, amely a prevenciótól a komprehenzív centrumok kialakításáig öleli fel a betegellátást. Hangsúlyozta, hogy népegészségügyi szempontból a gyerekek oktatása a leghatékonyabb, hiszen a jobb egészségértést gyermekek továbbadják a szülőknek, nagyszülőknek.

A gyermekegészségügyi program leghangsúlyosabb eleme a prevenció, ám a gyermekek későbbi egészségének megőrzésére már a várandósság ideje alatt fel kell készülni. Ezt már dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója mondta, aki szerint fontos eleme még a programnak az esélyegyenlőség megteremtése: minden gyermek jusson magas színvonalú ellátáshoz.

Elindult a baleseti program – említette Fekete Ferenc arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan halad a tavaly nyáron elfogadott nemzeti programok megvalósítása. (A sürgősségi és baleseti gyermekellátás fejlesztésére EFOP-os forrásból 14 milliárd forintot irányoztak elő 2017-ben – a szerk.). A programok egyértelműen elindultak – szögezte le Andréka Péter. Németh Attila ezzel szemben megjegyezte, hogy a kormány a nemzeti programokban megfogalmazott tervek mellé pénzt egyelőre nem rendelt, arról majd az év második felében döntenek.

Az egészségben töltött életévek számának növelése a népegészségügyi program célja – fogalmazott a korábbiakhoz hasonlóan Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Úgy vélte, az életmódfüggő betegségek kezdenek visszaszorulni, hiszen például eddig 76 ember életétét mentette meg a tavaly novemberben indított vastagbélszűrési projekt során a szűrőtevékenység. Ismét megemlítette, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben zajló pilot igazolja az alacsony dózisú CT szűrési hatékonyságát, így ennek bevezetésére is van remény a kockázati csoportokban, a tüdőrák korai felismerése érdekében.

Megemlítette, hogy folyamatban vannak az Egészséges Magyarország 2014–2020 programjai, hatékonynak bizonyult a népegészségügyi termékadó és a transzzsírsav-rendelet bevezetése, és immár országszerte 116, az egészségügy prevenciós kapacitásait támogató egészségfejlesztési iroda szolgálja a közösségeket.

Jóváhagyás előtt állnak a 2019-2022 között végrehajtandó szakmai programok, az alapellátás szerkezeti és szervezési átalakítása, amelynek célja a vertikális együttműködés erősítése szakellátókkal, valamint az integrált lakosságközeli ellátás biztosítása – említette még a szakpolitikus.

A konferencia délutáni blokkjában a szakmai szervezeteket invitálták kerekasztal beszélgetésre, amelynek a Nemzeti Népegészségügyi Programról kialakított vélemények összesítése lett volna a célja. Mivel a tárca elképzeléséről egyelőre csak annyit tudni, hogy az öt nemzeti egészségprogramra épül, így csupán a közhelyek megfogalmazására volt lehetőség.

Míg Horváth Szikszai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara képviseletében a gyógyszerészi gondozás fontosságát emelte ki, hangsúlyozva a patikák szerepvállalását olyan fontos programokban, mint a magas vérnyomás-, vagy a cukorbetegség szűrése, így egyre inkább a betegközpontú szemlélet irányába lépnek. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint kollégáinak fontos szerepe van a primer, a szekunder és a tercier prevencióban egyaránt, az elmúlt évtizedekben számos központi és szakmai szervezetek által indított programban vettek részt tevékenyen. Balogh Zoltán úgy vélte, a népegészségügyi programok megvalósítása érdekében össze kell fogniuk az ágazatoknak, ugyanakkor az állampolgároknak is meg kell adni a lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az egészségmegőrzésben, szűréseken.

A szakpolitika által javasolt programok többsége uniós forrásokból valósul meg, majd ezek bevezetését, kiterjesztését rendre elhalasztják a kormányok – jegyezte meg az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint nagy problémát jelent, hogy sokan élnek egzisztenciális félelemben, a folyamatos stressz pedig fokozza az olyan egészségkárosító tevékenységeket, mint az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás. „A szakma a maga módján megteszi a magáét, de ám a politika tehet azért, hogy ne csak szavakban fogalmazzuk meg ezeket a programokat” – mondta a főtitkár.

Szakmai konszenzus övezi az előrelépés szükségességét a népegészségügyben, azonban ehhez a forrásokat is biztosítani kell – jegyezte meg dr. Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) igazgatója is.

Európai összefogással adható hatékony válasz

A népegészségügyi fókuszú konferenciát a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége, a Nemzeti Betegfórum, valamint az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) szervezte.

Massay-Kosubek Zoltán, az EPHA Népegészségügyi koherenciáért felelős képviselője a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az európai szintű népegészségügyi kihívásokra csak Európai Uniós szintű összefogások mentén adhatók hatékony válaszok. A tagállami szintű kezdeményezések a törvényi szabályozók egyedi volta, a területi korlátok, vagy a forráshiányos helyzetek miatt önmagukban nem elegendőek. Az antimikrobiális rezisztencia, az elhízás vagy akár a légszennyezettség jellegüknél fogva európai népegészségügyi kihívások, amelyekre az európai vérkeringésbe bekapcsolódva, európai összefogással adható hatékony válasz.

Magyarország európai éllovas számos népegészségügyi döntés meghozatalában – példaként említette az európai szinten is ismert és elismert népegészségügyi termékadó, vagy az egységes dohánytermék csomagolás bevezetését.

Massay-Kosubek Zoltán hangsúlyozta, hogy nem csak a népegészségügyi programok egyszerű típusai, mint például a vakcinációs rendszerek, vagy a szervezett szűrővizsgálatokra történő buzdítás kellenek, hogy a fókuszba kerüljenek, de vannak olyan kevésszer említett, mégis nagyon fontos helyzetek, mint a környezetszennyezéssel összefüggést mutató légzőszervi megbetegedések visszaszorítása.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Akadémikus portrék - Ferge Zsuzsa - szociológus

  Ferge Zsuzsa akadémikus, szociológus, egyetemi tanár. Kezdetben statisztikusként dolgozott. Szociológusként...

 • learn more Szemészet

  Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

 • learn more Márti és a kettős identitás

  Márti 1933-ban született Budapesten, kispolgári zsidó családban. Élete kezdetén rögtön két olyan esemény is történik, ami végérvényesen...

 • learn more Maxillofacialis anatómia

  A fogorvosok számára különösen fontos a fej-nyak területének pontos és részletes ismerete, hogy a fogászati gyakorlatban előforduló patológiás...

 • learn more Pszichiátria - másképp

  A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

 • learn more Funkcionális anatómia (9. kiadás)

  A Funkcionális anatómia tankönyv 9. kiadása igyekezett megőrizni mindazt az értéket, ami az előző kiadásokban felhalmozódott és...

 • learn more Személyiségzavarok – klinikum és kutatás

  A Tényi Tamás professzor által szerkesztett kötet az új ismereteket, a hatalmas és szerteágazó szakirodalmat, a friss...

 • learn more Híres magyar orvosok IV.

  A szerzők az 1500-as évektől napjainkig közel 30 kiválóságot mutatnak be életútjukon, munkásságukon és társadalmi szerepükön keresztül. Az...

 • learn more A neuronműködés alapjai

  A 20. század legvégén váltak hozzáférhetővé azok a módszerek, amelyekkel láthatóvá lehetett tenni és azonosítani az idegsejteket felépítő...

 • learn more Anesztéziai szövődmények megelőzése és kezelése

  A jó aneszteziológus – mint minden más orvos – állandóan a „nil nocere” gondolatával dolgozik. A „nehogy...

 • learn more Motivációs interjú a klinikai gyakorlatban

  Nagyszerű könyv mind a tapasztalt szakemberek, mind a kezdő klinikusok számára. Klinikusként gyakran kerülünk olyan...

 • learn more DSM-5 referencia kézikönyv a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz

  Az új DSM-5 újításokat hozott a mentális zavarok klasszifikációjában, kódolásában és...

 • learn more Akadémikus portrék - Erdei Anna - immunológus

  A kötet Herzka Ferenc dokumentumfilm-rendező, szerkesztő által készített portréfilm szövegéből készült...

 • learn more Ars neurologiae

  Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

 • learn more A hasnyálmirigy daganatai

  A hasnyálmirigy daganatai az elmúlt négy évtizedben gyakoribbá váltak, és a hasnyálmirigyrák ma már a vastagbél- és a gyomorrák után az...

 • learn more Az agyvelő boncolása

  Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

 • learn more Patikai reklámtárgyak

  A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

 • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

  Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

 • learn more Bevezetés a tanulás lélektanába

  A két kiváló pszichológus a szomszédos tudományágakból - a neuropszichológiából, az agykutatásból, a kogníciós és a mesterséges...

 • learn more Kardiológiai szófejtő

  Dr. Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus, hypertonológus, osztályvezető főorvos,  egyetemi előadó, számos publikáció, szakkönyv szerzője,...