hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nem tudtak élni a lehetőséggel

A VG szerint az idén már több mint 13 ezer lombikbébi-kezelést támogat az egészségbiztosító, de a kórházak ezt nem tudták kihasználni.

Tavaly összesen 7656 lombikbébi-kezelést végeztek hazai állami és magánintézményekben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozásával, 2016-ban pedig 6793-at. A beavatkozásokból csaknem négyezer nem állami intézményben történt.

Az idén összesen 6,05 milliárd forint jut lombikbébi-eljárásokra – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a NEAK –, tavaly 4,8 milliárd, 2016-ban és 2017-ben pedig 2,5 milliárd forint állt e célra rendelkezésre. Tavaly csaknem 700 millió forinttal nőtt a meddőségi kezelésekhez szükséges gyógyszerek ártámogatása is, ezekre több mint 810 millió forintot költöttek az érintettek, a NEAK-támogatás pedig meghaladta a 2,8 milliárd forintot.

„A hazai meddőségi kezelések száma nem változott jelentősen 2017 októbere óta, amióta a korábbi 6700-ról több mint duplájára emelték a NEAK-finanszírozású lombikbébi-eljárások számát” – mondta Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke, aki egyben a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet intézményvezetője is. Ám – mint mondta – hiába nőtt az idén a teljesítményvolumen-korlát (tvk) 13 692-re, a betegek olyan intézményt választanak, amelyben a saját orvosuk dolgozik, azaz többnyire magánegészségügyi szolgáltatót.

 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink