2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

70 évesen is lehet szülni

Indiában olyan megtermékenyítés-ipar alakult ki, amely alig ismer határokat. Még egy 70 éves nő számára is lehetővé tette, hogy gyereket vállaljon, pedig gyermeke dédnagyanyja lehetne – írja a Focus.de. alapján a Privátbankár.

A Haryana tartományban élő Rajo Devi Lohan ma 79 éves és 9 éves leányát neveli, előtte 56 évnyi házasság során sem tudott teherbe esni. Végül in vitro fertilizációval (a szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítéssel), magyarul lombikbébi-eljárással sikerült. Sokáig ő számított a világ legidősebb asszonyának, aki valaha is szült.

Az eljárás 40 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt nyolcmillió bébi született így világszerte, ám sok helyütt korlátozzák: Németországban például csak 25 és 40 év között lehet ebben részt venni. Svájcban nem fizeti az állami egészségbiztosító az eljárást, Ausztriában a menopauza beköszönte jelenti a beavatkozás időhatárát. Indiában viszont szinte minden lehetséges: a béranyaságtól kezdve a petesejt-adományozásig.

Az említett anya is mástól vásárolt petesejt segítségével esett teherbe, de a férje örökítő anyagával. Az orvos, aki segített neki, korábban egyre magasabbra emelte a páciensei korhatárát, majd eltörölte, és végképp az idős anyajelöltekre szakosodott.

Az ázsiai országban állítólag 20 ezer termékenységi klinika van, és nem mindenütt tartják be a helyi orvosi szervezet (Indian Council of Medical Research) ajánlását, amely 50 év felett nem javasolja a hasonló beavatkozásokat. A német lap helyszíni beszámolója szerint számos pár próbálkozik 50 felett is.

A teljes cikk

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink