hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Több mint tízezer beültetést támogatnak

Idén már több mint tízezer beültetést támogat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK); a magánszolgáltatóknál négyezret, az állami kórházakban pedig több mint 6500-at, írja a VG.

A NEAK adatai szerint 2018-ban nyolc meddőségi centrumban emelték meg a meddőségi ellátás éves súlyszámát. Többek között a Pécsi Tudományegyetemen a korábbi 492-ről 937-re, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban nulláról 885-re. A legtöbb forrást, összesen 3 milliárd forintot, a Kaáli Intézet, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak, valamint a Semmelweis Egyetem kapja.

Egy meddőségi kezelés ára egy magánszolgáltatónál a nem NEAK-finanszírozott pácienseknek az egymillió forintot is elérheti, az egészségbiztosító által támogatott betegek meddőségi kezelése viszont ingyenes, a gyógyszereket is 90 százalékban az egészségbiztosító támogatja tavaly októbertől.

Egy tavaly év végi kormányhatározatban törölték azt az augusztusi határozatot, amelyben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ részére 2,59 milliárd forintot különítenek el lombikbébiprogramra. A Magyar Közlönyben azt írták, természetes fogamzássegítésre 200 millió forintot különítenek el a 2018-as költségvetésben. De emellett az idei büdzsé terhére az egyetemek kapnak 1,24 milliárd forintot, továbbá a gyógyító-megelőző ellátásra és beruházásra 1,28 milliárdhoz jutnak. A korábbi határozatban szerepelt további 2,4 milliárd forint, amelyet a kormány 4,9 milliárdra emelt, ezt is az érintett egyetemek kapják, emlékeztet a lap.

A jövőben még több meddő pár kaphat esélyt gyermekvállalásra. Ez annak köszönhető, hogy a kormány mintegy nyolcmilliárd forint támogatást biztosít a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez, közli újfent a Magyar Idők.

cimkék

hirdetés

Könyveink