hirdetés
2019. február. 22., péntek - Gerzson.
hirdetés

MoLaRi riaszthat a gyógyszergyárak körül

Ötvenkét mérőszondából és 317 riasztó-tájékozatató berendezésből álló vegyvédelmi riasztórendszer lép működésbe szeptember elsejétől a fővárosban. A budapesti veszélyes üzemek, a Chinoin, az Egis és a Richter Gyógyszergyár köré telepített eszközök egy országos hálózat részei.

hirdetés

A katasztrófavédelem vegyvédelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. Erről közös sajtótájékoztatón számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője és a főpolgármester hétfőn Budapesten.

Bakondi György, az OKF főigazgatója közölte: a meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat, így hatékonyabban szervezhetők meg a lakosságvédelmi intézkedések.

A rendszer kiépítése 2006-ban kezdődött meg; a korábbi időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Pest, Tolna és Veszprém megyékben történt meg a telepítése. A most véget ért ütemben pedig a főváros mellett Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyékben lép működésbe.

A rendszer megvalósítására ez idáig 10 milliárd forintot használtak fel a központi költségvetésből és immár, mintegy 500 ezer ember riasztható a segítségével. Amennyiben egy üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe, a szondák mérik a koncentrációját, illetve meteorológiai adatokat is szolgáltatnak a szélirányról, szélsebességről, hőmérsékletről, ezért a katasztrófavédelem ügyeletén meghatározható a gázfelhő terjedése.

Amennyiben a helyzet indokolttá teszi, a rendszeren keresztül tájékoztatják a lakosságot például arról, hogy zárkózzanak be otthonaikba, vagy éppen ellenkezőleg, a hatóságok felszólítására mindenkinek el kell hagynia a lakhelyét és egy kijelölt helyre kell távoznia – ismertette a rendszer működését a főigazgató. Tarlós István azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban mind a három nagy gyógyszergyár környékén kiépült a rendszer, ily módon nyolc kerületben növeli a lakosság biztonságát.

A MoLaRi hozzájárul a város környezetvédelméhez is és az életvédelem mellett erősíti a budapestiek vagyonbiztonságát is, mondta a főpolgármester, aki szerint az együttműködés "kipróbált" a főváros és a katasztrófavédelem között, amit bizonyított a közösen végzett hatékony árvízvédelmi munka is.

(forrás: MTI, Híradó Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink