hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

MOK-felmérés: több ezer orvos kész felmondani

A törvényjavaslat az esélyét teremti meg, hogy még nehezebb, még súlyosabb helyzet lesz, mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Spirit FM-en.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, alapvetően egyetértenek a kormányzat szándékával, miszerint átalakításra szorul az egészségügyi rendszer, ugyanakkor több olyan pontja is van a javaslatnak, amely veszélyezteti a betegek biztonságos és minőségi ellátását. Ilyennek tartják például az orvosok vezényelhetőségét is, amely értelmében a jövőben akár három órás ingázásra is kényszeríthető lenne egy orvos vagy szakápoló egy megyén belül. A kamara szerint ez nem oldja meg a szakemberhiányt, de újabb gondokot okoz a rendszeren belül.

Ez a törvényjavaslat annak az esélyét teremti meg, hogy még nehezebb, még súlyosabb helyzet lesz – jelentette ki Álmos Péter.

Bár korábban az államtitkárság azt ígérte, hogy a törvénytervezet egyetlen olyan pontot sem fog tartalmazni, amelyet a szakmai szervezet nem támogat, ők azonban hiába fogalmaztak meg kritikákat tárgyalások során, ezek nem épültek be a reformba. Ezért is folyamodtak ahhoz, hogy a kollégákhoz forduljanak.

A MOK alelnöke szerint erős visszajelzések érkeztek: 4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, valamint 6800-an az ügyeleti munkájukat is felmondják, ha ebben a formában elfogadásra kerül a javaslat.

A beszélgetés 1:11:04-től hallható meg.

(forrás: Spirit FM)
hirdetés

Könyveink