hirdetés
2020. november. 27., péntek - Virgil.
hirdetés

Mire elég a kialkudott 50 milliárd?

A főváros által kért 50 milliárd forintból jelentős fejlesztések valósíthatók meg. Csak viszonyításképpen: a XVI. kerületben a szakrendelő lassan befejeződő felújítása 1,5 milliárd forintba kerül, és nem csak az épületet, a műszereket is korszerűsítették ennyiből – mondta a Népszava érdeklődésére Gilly Gyula egészségpolitikai szakértő.

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megállapodott abban, hogy öt év alatt 50 milliárd forintot kapnak a fővárosi kerületek a járóbeteg-ellátás fejlesztésére a kormánytól, az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe. Gilly leszögezte ugyanakkor, hogy ez az összeg akkor hoz pluszfejlesztések, ha az a már futó Egészséges Budapestért Program (EBP) keretét egészíti ki. – A főváros egyértelműen így kalkulál – mondta a lapnak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A Népszava úgy tudja: az EBP keretein belül 2021-ig mintegy 55 milliárd forintot költene a kormány a saját tervei szerint is a fővárosi és a Pest megyei járóbeteg-ellátó helyek fejlesztésére. A főváros erre a keretre emelt rá körülbelül még egyszer ennyit. Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője azt mondta: az 50 milliárd forint arra nyilvánvalóan kevés, hogy abból rendbe tegyék a „katasztrofális állapotban” lévő fővárosi egészségügyi ellátást. Annyiban viszont előrelépés szerinte, hogy az önkormányzatok az államtól az utóbbi években egy fillért sem kaptak egészségügyi fejlesztésekre.

Gulyás Gergely ígérete szerint még az idén megjelennek a részletek a Magyar Közlönyben. Városházi források szerint öt évig minden évben 10 milliárdot kapnak majd a kerületek.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink