hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Fürjes Balázs: Legyen budapesti szuperkórház!

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az új fővárosi kórházról is beszélt a Magyar Nemzetnek.

– Mi a helyzet a Fővárosi Közgyűlés határozatában foglalt feltételekkel? A főváros ötvenmilliárd forintot kér öt éven át a kerületi járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

– Három éve indítottuk el az Egészséges Budapestért programot. Erre minden évben több tíz milliárd forintot szánt a költségvetés, jövőre 42 milliárd áll rendelkezésre. A programnak mindig is része volt a járóbeteg-ellátás fejlesztése. Semmi változást nem terveztünk ebben, a főváros olyat kér, ami van. Javaslataikkal ők is nyitott kapukat döngetnek. Ezen nem fog múlni a világbajnokság megrendezése. Viszont nekünk is van egy javaslatunk: tisztelettel kérjük, hogy Karácsony Gergelyék támogassák az új Dél-budai Centrumkórház megépítését. Ezzel fél évszázad után épülhetne új kórház Budapesten. Ha valóban fontos a budapestiek ellátása, ennek is meg kell történnie.

– Önök azt mondják, ezt elutasította a baloldal a közgyűlésben, ők azt mondják, félreértésről van szó.

– Kitűnő alkalom tisztázni a félreértést a közfejlesztési tanács ülésén. Egyértelmű támogatást kérünk. Ötven év után épülne egy új kórház, amely 1,2 millió embernek biztosítana ellátást, bizonyos kezeléseket pedig egyedül lesz képes biztosítani az egész országban. Ha valóban a budapestiek egészsége számít, gyorsan megszületik az egyetértés.

– A közeljövőben milyen szintű együttműködés érhető el a kormány és a főváros között a kiemelt fejlesztések ügyében?

– A bizonytalanság nem tesz jót, ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Emellett jó lenne a nemek idejét lezárni, és visszatérni a városépítés korszakába. Szeretnénk, ha a főváros december 31-ig megmondaná, hogy még milyen fejlesztések megvalósítását nem támogatják, még mit akarnak leállítani. Jó lenne túllépni a tagadáson, és arra koncentrálni, mit tehetünk egy még jobb Budapestért.

A teljes interjút a Magyar Nemzet közli.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink