hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Miniszteri javaslatok adósságcsökkentésre

Az emberi erőforrások minisztere előterjesztéseket nyújt be a kabinet számára. Az EMMI célja, hogy a kórházak finanszírozása fenntarthatóvá váljon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018-ban az egészségügy teljes megújítását tűzte ki célul. Ennek része volt a kórházi adósságállomány áttekintése is, amit a szaktárca rendelt el. A lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a kialakult hiány mintegy kétharmadáért 28 intézmény a felelős. Ezek közül 13 esetben konkrét intézkedés meghozatala is szükségessé vált.

Döntés született arról, hogy költségvetési felügyelőket neveznek ki a leginkább eladósodott kórházakba, valamint bevezetik a vezetők teljesítményértékelését. Az intézmények felügyeletének és irányításának megerősítése érdekében kontrolling és monitoring rendszer épül ki, továbbá a járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozása is módosul. Az átmenti időszakban mindez segíti a gazdálkodási fegyelmet, amíg rendszerszintű megoldás születik az ügyben.

Ezekre vonatkozóan az emberi erőforrások minisztere kormány előterjesztéseket nyújt be a kabinet számára. Az EMMI célja, hogy a kórházak finanszírozása fenntarthatóvá váljon.

A kórházak adóssága 2010 óta 130 milliárd forintról kevesebb mint felére, mintegy 60 milliárd forintra csökkent.

hirdetés

Könyveink