hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ennyivel tartoznak a kórházak

Az új év első hónapja nem változtatott a kórházak adósságtermelési szokásain, csak picit kevesebb a havi növekedés mértéke, írja a Napi.hu.

A legfrissebb államkincstári adatok szerint januárban 2,7 milliárd forinttal nőtt az állomány, így a konszolidáció után, 2019 januárjának végén már mintegy 18 milliárd forinttal tartoztak a magyar fekvőbeteg-ellátó intézmények, összegzi a Napi.hu.

A 2,7 milliárd forintból 1,6 milliárd forintnyi számla fizetési határideje több mint egy hónapja, ebből 770 millió forinté több mint két hónapja lejárt. A 60 napon túli tartozások mértéke az első hónap végére átlépte a 4 milliárd forintot. Az adóslistát toronymagasan a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház vezeti a január végi csaknem 2 milliárd forinttal, amiből 734 millió 60 napon túli tartozás.

Az Országos Mentőszolgálatnál is a régi fizetési kötelezettségek dominálják az állományt, a 429 milliós tartozásból ugyanis 394 milliót már több mint két hónapja ki kellett volna fizetni a beszállítóknak.

Jó hír ugyanakkor, hogy voltak olyan nagy adósok, akiknek a régi tartozásait azért sikerült lenullázni. A Honvédkórház például január végére 1 milliárddal tartozott beszállítóinak, de nincs két hónapnál régebben görgetett számlája. Sőt, némi januári plusztámogatásra utal, hogy a konszolidáció utáni 1,4 milliárdos maradék tartozása az év első hónapjában közel 400 millió forinttal tovább csökkenhetett.

Egyelőre nincs jele annak, hogy az adósságrendezések tapasztalatait az egészségpolitika elemzésre használná. A beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László a lapnak többek között elmondta, a szövetség már több javaslatot is készített a konszolidáció lebonyolítására, most a kormány, az egészségpolitika ötleteit várják a témában, amihez minden szakmai segítséget megadnak.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink