hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hogyan is áll most a kórházak adóssága?

Újra nagyot ugrott a kórházak tartozása, 5,23 milliárd forinttal lett több februárban. A Napi.hu furcsa ellentmondásra is bukkant a háttérben.

A központi költségvetési szervként működő kórházak lejárt adóssága februárban 5,23 milliárd forinttal nőtt, ezzel az idei tartozásállomány február végére átlépte a 23 milliárd forintot a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint. A adósság növekedése mellett a beszállító cégek egyes, akár életmentő eszközök körében is visszaeső megrendelésekről számolnak be, az eszközhiány pedig ellátatlansághoz kell, hogy vezessen – hívta fel a Napi.hu figyelmét a friss adatok kapcsán Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A 23 milliárd forintnyi tartozás felének fizetési határideje több mint 30 napja lejárt, közel 6 milliárd forint kifizetésére több mint 60 napja várnak a beszállítók. A kórházak régóta lejárt tartozásait az 55 milliárdos állami mentőcsomagból adósságrendezésre fordított mintegy 45 milliárd forint nem nullázta le, miután a konszolidációs támogatás elosztásánál vélhetően nem a régi számlák kiegyenlítése volt a prioritás, ez lehet az oka, hogy az adósságrendezés után megmaradt 3,3 milliárdnyi 60 napon túl lejárt tartozás két hónap alatt csaknem megduplázódott.

Rásky szerint, aki a friss adósságadatokat kommentálta arról van szó, hogy miközben az adósság lényegében ugyanolyan ütemben nő, mint eddig, a cégek arról tudósítanak, hogy bizonyos eszközkörökben, közte életmentő felszerelések esetében is nagyon visszaesett a rendelésszám, elmaradnak a közbeszerzések. Az eszközhiány pedig ellátatlansághoz kell, hogy vezessen. A mindezek ellenére mégis növekvő adósság hátterében így elsősorban a szakszemélyzet hiánya miatt a bérek elszállása állhat. Az eszközök beszerzése és így a szükséges beavatkozások pedig vagy elmaradnak, vagy rosszabb, de olcsóbb eszközökkel valósulnak meg, ami szintén az ellátás minőségének romlásához vezet.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink