hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egészségipar

Magyarországon körülbelül tízezren szedték a betiltott testsúlycsökkentőket

Magyarországon nagyjából tízezren szedték orvosi kontroll mellett azokat a testsúlycsökkentő gyógyszereket, amelyek forgalmazását február 1-től betiltotta az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) – mondta kedden Pados Gyula főorvos.
A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, sibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel. További döntésig a receptre kapható, sibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók – közölte az OGYI.
 
A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a sibutramin-tartalmú gyógyszereket, arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta: az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.
 
A sibutramin hatóanyagú készítményeket diétával és testmozgással együtt alkalmazták súlycsökkentőként kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség vagy abnormális vérzsírszint.
 
Pados Gyula, a Szent Imre Kórház lipid részlegének vezetője elmondta, hogy a sibutramin hatóanyagú gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, és ezen gyógyszerek tiltólistára kerülésével jelenleg semmilyen étvágycsökkentő vagy étvágyat befolyásoló készítmény nincs forgalomban. Egy orlistat hatóanyagú készítmény ugyan kapható Magyarországon is – tette hozzá a szakember -, de ez nem a központi idegrendszerre hat, nem befolyásolja az étvágyat, hanem a zsírfelszívódást gátolja, vagyis az elfogyasztott zsírok 30 százaléka a széklettel távozik.
 
A forgalomból kivont készítmények receptre voltak kaphatók, nem volt rájuk társadalombiztosítási támogatás, így áruk elég magas volt, Magyarországon nagyjából tízezren szedték ezeket a gyógyszereket – ismertette Pados Gyula.
 
Az európai hatóságok a felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.
 
A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint a sibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a sibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny nem múlja felül a szívműködéssel és a keringéssel kapcsolatos kockázatokat.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink