hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Magukra hagyták az orvosokat a menekültek ellátásában

Sem az OEP, sem a belügyminisztérium nem segíti megfelelően az orvosokat és kórházakat a rászorult menekültek ellátásában - ez derül ki több televíziós tudósításból is.

A Hír TV összeállításában arról beszélt, hogy a menekültek jogosultak a háziorvosi és a sürgősségi ellátásra, gyógyszerre is. Az RTK Klub két riportjából (itt és itt) viszont az derül ki, hogy van amikor a kórház rögtön ki is számlázza az ellátást a menekültnek, míg az esetek nagy részében az orvosok egyéb útmutatás, és begyakorlott eljárások híján pusztán emberisségből látják el számla nélkül a betegeket, s fogalmuk sincs arról, hogy megkapják-e valaha valakitől annak árát.

Az RTL Klubon idézte a Helsinki Bizottság véleményét, miszerint a hatóságnak kellene tájékoztatnia a kórházakat és orvosokat a jogszabályról. Az ellátás költségeit pedig a törvény szerint a bevándorlási hivatalnak kell állnia.

A most kialakult helyzetben – különösen a külön kasszás finanszírozást illetőn  –, nemhogy a „fronton szolgáló” orvosok, de még a volt egészségügyi miniszter, a kormány mai biztonságpolitikai államtitkára sem lát tisztán. Aligha magyarázhatóak mással Mikola Istvánnak az mno.hu-n idézett szavai:

„A Magyarországon lévő menekültek, bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak a sürgős esetben természetesen Magyarországon megkapják az ellátást, de hát ez a társadalombiztosításnak a pénzkeretéből történik, amibe mi fizetjük a járulékot.”

Az ellátás során követendő eljárásról, illetve a szolgáltatók költségeinek megtérítéséről az RTL Klub az OEP-től sem tudott érdemi információhoz jutni, a belügyminisztériumban pedig azt sem tudták megmondani, hogy tájékoztatták-e az orvosokat. A tárca azért annyit írt, hogy a menekültügyi hivatal honlapján a szolgáltatók ellenőrizhetik, mikor ingyenes az általuk nyújtandó ellátás.

A menekültügyi hivatal honlapján egyébként azt találjuk, hogy „A menekültek/oltalmazottak egészségügyi ellátásokra való jogosultsága ügyében a Menekültellátási és Integrációs Osztály munkatársai nyújtanak bővebb felvilágosítást, Tel: 06-1-463-48-73, 463-91-70, Fax: 06-1-463-91-08”.

cimkék

hirdetés

Könyveink