hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Központi igazgatóságot kapnak az állami meddőségi klinikák

A hvg.hu szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül koordinálják majd az állam által átvett meddőségi intézetek munkáját.

Január végén Humánreprodukciós Igazgatóságot hozott létre a kormány az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül, mely a hazai asszisztált reprodukciós kezelések központi feladatait, vagyis lényegében az állami kézbe vett meddőségi klinikákat koordinálja majd. A változás csak a  január 31-ei Hivatali Értesítőből derült ki, az elmúlt két hónapban nem tájékoztatták róla a sajtót.

Az új igazgatósághoz két főosztály – egy stratégiai és egy kontrolling – tartozik majd. A Hivatalos Értesítőből kiderül, hogy a Humánreprodukciós Igazgatóság a többi közt

  • ellátja majd a humán reprodukciós kezelésekkel kapcsolatos központi koordinációs feladatokat,
  • közreműködik a szakmai koncepciók kialakításában,
  • megszervezi a humánreprodukciós járóbetegellátás módszertanát
  • felméri a képzések rendszerét, a humánerőforrás-igényt
  • valamint közreműködik a humán reprodukcióval kapcsolatos edukáció stratégiájának kialakításában.

Az országos „fertilitási prezervációs hálózat” létrehozása szintén szerepel az igazgatóság feladatai között. Bár az elnevezés furcsa, egy ilyen hálózatnak kiemelt jelentősége van például daganatos betegek esetében. Az ő termékenységüket jelentősen csökkenthetik az onkológiai kezelések, de csak kis számuk jut el meddőségi centrumokba, ahol még a kemoterápia vagy sugárkezelés előtt tárolhatnák spermájukat vagy petesejtjüket.

A Humánreprodukciós Igazgatóság lesz a felelős az ágazati finanszírozási rendszer kialakításért is – különösen annak fényében, hogy az államosításra a kormány szerint „anyagi visszaélések” miatt volt szükség. Emellett ők ellenőrzik majd az érvényes finanszírozási szabályok betartását a szolgáltatóknál, sőt még a minőségi ellátásra ösztönző bérrendszer kialakítására is javaslatot tesznek – hogy ez egy esetleges béremelést takar-e, az még kérdéses.

Az új szervezet számára az adatszolgáltatás is kötelező lesz, és egy Nemzeti Humán Reprodukciós Regisztert is létrehoz majd, valamint az ellátáshoz kapcsolódó elemzéseket és jelentéseket is végez.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége tavaly nyáron döntött úgy, hogy 2022. július 1-jétől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők, 2021. szeptember 30-tól pedig már új beavatkozásokba sem lehet kezdeni a magánklinikákon.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink