hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Nincs miniszteri döntés, sorsukra várnak a mélyhűtött preembriók

Az állami hátterű meddőségi centrumokban a kapacitásbővítést az akadályozza, hogy  nincs elég szakképzett ember, írja a Portfolio.

827 mélyhűtött preembrió várja jelenleg a sorsát Budapesten a IV. kerületben, ugyanis az illetékes miniszter, (bár nem tudjuk, ki az) a szeptember 30-i törvényi határidő ellenére nem rendelkezett még az átvevő szolgáltató kijelöléséről – mondta el az intézmény megszűnése apropóján rendezett szerdai tájékoztatón a Reprosys Termékenységi Központ centrumvezető főorvosa. Dr. Vass Zoltán rámutatott: ezért nem tudják egyelőre megmondani az érintett szülőknek sem, hogy hová kerülnek az említett sejtek, amelyekből becsléseik szerint még mintegy 350 gyermek születhet majd meg, de hangsúlyozta: értelmezése szerint jogutóddal szűnik meg az intézmény, tehát a szavai szerint mulasztásos törvénysértés ellenére sem kell ebből a szempontból aggódni.

A gond azonban egyelőre az, hogy a törvény által rögzített 2021. szeptember 30-i határidőig a miniszter nem jelölte ki azt az átvevő szolgáltatót, aki majd átveszi az említett 827 preembriót, illetve a folyamatokat, így egyelőre semmit sem tudnak mondani az aggódó szülőknek sem. Sőt megjegyezte, hogy valójában még azt sem tudják, ki az illetékes miniszter, akinek ezt el kellett volna végeznie, ugyanis vagyongazdálkodási tárgyú volt a nyári salátatörvény, amely viszont egészségügyi törvényt módosította. Szavai szerint „mulasztásos törvénysértés” történt, de legalább a törvényből az következik, hogy az átvevő szolgáltató lesz a jogutódja az átvett folyamatoknak, így a preembriók sorsa biztosított.

A Reprosys kapcsán összességében úgy fogalmazott: nem tudja, hogy mi volt a valódi akarat törvénymódosítással, ami csak a Reprosyst és a Versyst érintette, de hisz abban, hogy most „egy folyamat közben vagyunk”. Leszögezte: miközben bőkezű az állami finanszírozás a meddőségi beavatkozásoknál (5 próbálkozást fizet az állami tb), aközben a hozzáférés szűkös, nem valódi.

Rámutatott arra is, hogy az állami hátterű meddőségi centrumokban a kapacitásbővítést az akadályozza, hogy egyszerűen nincs elég szakképzett ember. A rendszerváltás óta az egyik legnagyobb adósságnak nevezte az egészségügy területén azt, hogy a mai napig „se embriológusokat, se IVF-eseket szervezett módon nem képeznek” sehol.

Felvetette, hogy Magyarországon a most engedéllyel megmaradt 10 intézmény közül a nemrég kvázi-államosított intézmények szerződései is lejárnak jövő nyáron, illetve a két magántulajdonú intézmény működési engedélye is lejár. Miközben a kevesebb lakosságszámú Csehországban 55 meddőségi centrum van és jól működik, addig a Magyarországhoz sok téren hasonlóan mozgó Lengyelországban teljesen betiltották az IVF-kezeléseket, írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink