hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Megnyílt a Budai Termékenységi Centrum

Megkezdte működését a Budai Termékenységi Centrum (BTC). A központ célja, hogy pszichológiai támogatást és tanácsadást nyújtson azoknak a pároknak, akik elakadnak a gyermekvállalásban.

A nehezített teherbeesés és a meddőség témája még mindig tabu a társadalmunkban, mely ezáltal stigmatizál, traumatizál. A gyermeket tervező párok így nehezen találnak megfelelő segítséget. Ezen a szemléleten kíván változtatni a BTC azzal, hogy egyéni, páros, vagy csoportos formában nyújt személyre szabott pszichológiai tanácsadást az érintetteknek. Az intézmény klinikai szakpszichológussal, relaxációs szakemberrel, gyásztanácsadóval, párkapcsolati mediátorral, meddőségi tanácsadóval és coach-csal áll a páciensek rendelkezésére. A magánintézmény szakmai vezetője Soltész Krisztina, klinikai szakpszichológus.  

 

A területen eltöltött több, mint 15 éves szakmai tapasztalatom szerint a gyermekvállalási gondokkal küzdő nők és férfiak problémáit sok esetben sem orvosi, sem pedig pszichológiai szempontból nem térképezik fel teljes körűen” – mondta Soltész Krisztina. „Nálunk a párok minden szükséges pszichológiai támogatást megkapnak, valamint független tanácsadással segítünk abban, hogy a meddőséget okozó problémákkal a számukra megfelelő specialistákhoz fordulhassanak” – tette hozzá a centrum vezetője. A szakember kiemelte: sok pár elveszettnek érzi magát a biztos megoldást ígérő, gyakran költséges, de „futószalagon” történő eljárások útvesztőjében. A Budai Termékenységi Centrumban a szakemberek felmérik, hogy akadályozzák-e pszichés tényezők az adekvát megküzdést, illetve a legmegfelelőbb pszichológiai terápiát nyújtják.

A sikertelenség - az érzelmi hullámvasút hónapról hónapra - fokozza a stresszt, márpedig ezáltal kialakul a teherbeesést nehezítő ördögi kör. „A családdá szerveződés akkor is krízis, ha minden rendben és időben halad, hát még akkor, ha ez a folyamat újra és újra akadályokba ütközik. Klinikai pszichológusi munkám során sokszor tapasztaltam, hogy a gyermekvállalás körüli időszak krízisét nem sikerült megfelelően megoldani, ami később magánéleti vagy munkahelyi problémákat, de gyakran pszichiátriai zavarokat okozott. A nehezített gyermekvállalást, a meddőséget terhelő tabuk feloldásával, valamint az adekvát megküzdés pszichológiai támogatásával a hangsúlyt a megelőzésre szeretnénk helyezni. A traumatizáció ugyanis megfelelő segítséggel elkerülhető”.

(forrás: astoriaagency.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.