hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kormányinfó: elrendelhetik a munkaadók a kötelező oltást

A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés november 1-jétől – jelentette be Gulyás Gergely kabinetminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az előrejelzések sokfélék, de egységesek abban, hogy a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak száma is kisebb mértékben fog nőni a járvány negyedik hullámában, mint a korábbiak során – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, ahol bejelentette, a kormány az operatív törzs javaslata nyomán három intézkedést bevezetéséről döntött:

  • a munkaadók szervezeteinek javaslatára a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy előírják a védőoltást az alkalmazottaknak; a magyar állam munkáltatóként előírja az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek jogosultak dönteni erről
  • a közlekedési eszközökön november 1-jétől kötelező a maszkviselés
  • a kórházakban látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben azok vezetői dönthetnek ugyanerről

A most bevezetett intézkedések az oltások számának növelését célozzák, mert ez az egyetlen ami védelmet biztosít a fertőzéssel szemben – magyarázta a politikus, és elmondta azt is, hogy míg közép-európai régióban a legjobbak közé tartozunk átoltottságban, addig Európában már csak középmezőnyben van Magyarország. – Ezekkel az intézkedésekkel fékezhető a negyedik hullám – jelentette ki Gulyás Gergely, amelynek csúcsát leghamarabb december elejére prognosztizálja a kormány a szakértői vélemények alapján.

A PCR-tesztek gyártóinak lobbija nyomán vezette be számos ország az ingyenes koronavírus-tesztelést, aminek a magyar kormány nem enged – jelentette ki a miniszter, aki szerint ez az intézkedés – mivel utazás esetén például kiválthatja a vakcinát – az oltási kedvet mérsékli, ezért helytelen.

Továbbra sincs arra vonatkozó adat, hogy a kórházban ápoltak között milyen az oltottak és oltatlanok aránya – válaszolt az erre vonatkozó kérdésre a miniszter, azonban azt elmondta, egyelőre csupán az intenzív ágyak egyharmadán fekszenek koronavírusos betegek. Szükség esetén azonban bővítik a kórházi kapacitásokat..

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink