hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Gulyás Gergely kegyeletsértésről és többműszakos műtétekről

Októberre készül el az a jelentés, amelyből kiderül, miért volt magas idehaza lakosságarányosan a Covid-halálozás – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Ahhoz képest, hogy emelkedik mind az azonosított koronavírus-fertőzöttek, mind pedig a kórházban ápolt Covid-betegek száma, a korábban megszokottnál kevesebb szó esett a szerdai Kormányinfón a járványkezelésről, pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter kis híján három órán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire.

A személyes adatok védelme indokolja, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni, milyen arányban vették fel az oltást a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek – válaszolt Gulyás Gergely az ezt firtató felvetésre. Hozzátette azt is, hogy álláspontja szerint az elhunytak esetében ráadásul kegyeletsértő is lenne, ha közölnék, hogy kaptak-e koronavírus elleni vakcinát vagy sem. Többszöri kérdésre végül annyit árult el, hogy az elhunytak és kórházban kezeltek között lényegesen többen vannak az oltatlanok.

Aki akar, hordjon maszkot, de az az oltatlanokat sem védi meg – szögezte le a kabinetminiszter, aki szerint minden adat azt támasztja alá, hogy az oltás a hatékony eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben, azt pedig az állam ingyenesen biztosítja mindenkinek. Arról, hogy a tömegközlekedési eszközökön kell-e maszkot viselni, a fenntartó dönt – hárította el a kérdést a miniszter, amelyben azt firtatták, a szakmai javaslatokkal szemben miért nem teszi kötelezővé a kormány a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön és a zárt közösségi tereken.

Mindenki önmagáért felel, erőszakkal senkit nem lehet beoltani – folytatta Gulyás Gergely, aki szerint a kormány teljesítette az ez irányú feladatait: felhívja a figyelmet a veszélyekre, „óriási állami kampány” folyt az oltások mellett, „nincs ember, akihez az üzenet ne jutott volna el”. Kérdésre válaszolva jelezte azt is, ha a helyzet indokolja, ismét bevezetik, hogy egyes szolgáltatások csak védettségi igazolvánnyal vehetőek igénybe, de ezt egyelőre semmi nem indokolja – szögezte le, miután elmondta, hogy „a kormánynak számtalan terve van arra az esetre, ha romlana a járványügyi helyzet”.  Kiderült az is, hogy a kötelező munkahelyi oltásokról sem született döntés a tegnapi kormányülésen.

Októberre várják a kormány asztalára azt a jelentést, amelyből kiderül, hogy a közép-európai térségben miért hazánkban volt lakosságarányosan a legmagasabb a Covid-halálozás. A  jelentést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és az Országos Kórházi Főigazgatóságnak (OKFŐ) kell elkészítenie, és azért tart ilyen sokáig, mert „sok eset kell egyenként elemezni” annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyit torzított a statisztikán az, hogy nem különítették el a Covid-ban és a Covid-dal elhunytak körét – magyarázta a politikus.

Október 1-jével, korlátozás nélkül áll az intézmények rendelkezésére az a 12,2 milliárd forint, amelyet a várólistacsökkentésre biztosít a kormány. Az érintett három szakterületen (ezeket a minsizter nem tudta elsorolni) semmilyen pénzügyi korlátja nincs a műtéteknek, az OKFŐ-től (amelyet Gulyás Gergely ismét kórházi főparancsnokságnak nevezett) pedig azt kérte a kabinet, hogy több orvos több műszakban műtsön.

A Kormányinfón a kabinetminiszter megemlítette azt is, hogy a kormányülésen Varga Mihály pénzügyminiszter tartott tájékoztatást, amelynek nyomán a kabinet megállapította, hogy a 3. negyedév időközi adatai alapján nem lehet olyan forgatókönyv, hogy ne legyen 5,5 százalékos gazdasági növekedés, sőt, az akár a 7,5 százalékot is elérheti az év végére. Gulyás Gergely bejelentett azt is, hogy csütörtökön Hajmáskéren tartanak kihelyezett kormányülést, amelynek keretében egy hadgyakorlatot is megtekint a kormány.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink