hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egy hét múlva dönt a kormány a várólisták csökkentéséhez szükséges lépésekről

Gulyás Gergely: Állandó készültségi rend szerint működik az egészségügy

Az „országos kórházi főparancsnokságnak” kidolgozott terve van arra az esetre, ha a negyedik hullám alatt ismét nagyobb terhelés érné az ellátórendszert – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Kifejezetten javasolt hat hónap után a harmadik oltás felvétele a kormány álláspontja szerint. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a szerdai Kormányinfón, hozzátéve, hogy a harmadik oltást elsősorban a hatvan év felettieknek ajánlják. A politikus azt tanácsolta, az érintettek az orvosukkal beszéljék meg, hogy milyen vakcinát válasszanak.

Mintegy 400 ezer 65 év feletti idős van Magyarországon, akik még nem oltatták be magukat. A háziorvosok, rezidensek és orvostanhallgatók 13 ezer embert oltottak be azok közül az idősek közül, akiket az otthonukban kerestek fel az oltási kampány során. Az oltás elutasítottsága azonban ebben a körben is nagyon magas, mintegy 90 százalékos volt – jegyezte meg a politikus, azonban mégis eredményesnek ítélte a kampányt, mert az információk eljutottak az érintettekhez. Itt hangsúlyozta azt is, hogy a szomszédos országokban egyedül Ausztriában nagyobb a lakosság átoltottsága.

Az orvosok körében rendkívül alacsony azoknak a száma, akik nem vették fel a kötelező koronavírus elleni oltást, és a szakdolgozók között is nagyon kevesen vannak az oltatlanok – válaszolt a miniszter a számokat firtató kérdésre. Ugyan Gulyás Gergely azt elárulta, hogy látta az ezzel kapcsolatos adatokat, de nem emlékszik rájuk „tizedszámra”, ezért nem kívánta ismertetni azokat. Ugyanakkor megjegyezte, nem látja okát annak, hogy a végeredményt az adatokat gyűjtő egészségügyi kormányzat, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ eltitkolja.

A kötelező munkahelyi oltásokról egyelőre még csak tárgyal a kormány, Gulyás Gergely azonban jelezte: jogos az igény a munkáltatók részéről.

Hazánk is csatlakozik ahhoz az új uniós oltóanyag-beszerzési kezdeményezéshez, amely a 12 év alattiak immunizálásához szükséges Pfizer oltóanyagra vonatkozik. Jelenleg 3 millió 300 ezer oltás áll rendelkezésre idehaza, ami bőven elegendő mind az alapimmunizáláshoz, mind pedig a harmadik oltásokra.

Állandó készültség a kórházakban, forrás érkezik várólista-csökkentésre

A jelenleg hatályos intézkedések elegendőek – szögezte le a kabinetminiszter, a kormány álláspontja ugyanis az, hogy a most tapasztalható fertőzésszám-növekedés nem jár hasonló veszélyekkel, mint azt a második és a harmadik hullámban tapasztaltuk. Az előrejelzések szerint a negyedik hullám során kevesebb lesz a kórházi ellátásra szorulók és köztük a lélegezetőgépre kerülők száma.

Állandó készültségi rend szerint működik az egészségügy, az „országos kórházi főparancsnokságnak” (A miniszter feltehetően az Országos Kórházi Főigazgatóságra gondolt. A szerk.) van terve arra az esetre, ha a kórházakat nagyobb terhelés érné a járvány negyedik hullámában – reflektált Gulyás Gergely az ellátórendszer felkészültségét firtató kérdésre.

Minden számot figyelünk – válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy melyek az esetleges szigorítások bevezetésének kritériumai. Mint fogalmazott, „túl vagyunk a tavaszi, magas halálozási számokon”, az elhunytaknál pedig vizsgálják azt is, hogy milyen mellékbetegségeik voltak, amelyek idő előtti halálukat befolyásolhatták, illetve kik azok, akinél a halál oka kifejezetten a koronavírus volt. A kormánynak van forgatókönyve arra az esetre, ha fertőzöttek száma emelkedne, de nem akarnak pánikot kelteni, ráadásul van ár fegyver a kezünkben: az oltás – szögezte le a miniszter. Újságírói kérdésre azt is elmondta, egyelőre nem látják indokoltnak, de ha szükséges, és lesz orvosi konszenzus erről, bevezetik a kötelező maszkviselést a zárt közterületeken.

Nem a kormány tesz különbséget az oltottak és oltatlanok között, az eleve evidencia – fejtette ki a miniszter. Hangsúlyozta, aki nincs beoltva, fokozott kockázatot vállal, ugyanakkor veszélyeztet másokat.  Értve az oltatlanok kritikai észrevételeit, amelyeknek vannak alkotmányos indokai, ha szükséges, a kormány határozni fog olyan intézkedésekről, amelyek korlátozásokat jelentenek az oltatlanok számára.

Egy héten belül dönt a kormány azokról az intézkedésekről, amelyek a műtétre várakozók számát mérsékli, és az ehhez szükséges forrásokat is biztosítják – jelentette be a kabinetminiszter, és elmondta azt is, a várólista-csökkentésről folyamatosan egyezetnek az egészségügyi ellátórendszer vezetőivel.

A miniszter szerint semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent a veszélyhelyzet januárig tartó meghosszabbítása, viszont a kormány akcióképességének megtartása indokolja, hogy fenntartsák azt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. szeptember 15-én. MTI/Máthé Zoltán

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink