hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kormányinfó: egyelőre marad a bázis alapú finanszírozás az egészségügyben

Egyelőre nem tér vissza a teljesítményalapú finanszírozás – erősítette meg Gulyás Gergely a Népszava értesülését. Mint mondta, az idei vegyes év lesz, részben bázis alapon, részben teljesítmény alapon finanszíroznak.

Bár ezt egyre töben szorgalmazzák, továbbra sem tervezi bevezetni a kötelező maszkviselést a kormány, mert továbbra is az oltást tartják a leghatásosabb eszköznek – derült ki a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely miniszter szerint azért sem szeretnének ilyen jellegű intézkedéseket hozni, mert nem akarják betiltani a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényeket. Arra a felvetésre, hogy a békemenetre szervezetten hoznak résztvevőket Romániából, a kancelláriaminiszter a többi közt közölte, nem javasolná, hogy tömegek érkezzenek hozzánk egy alacsony átoltottságú országból.

Galgóczi: Szükség van a maszkra!

Zárt helyeken és tömegközlekedési eszközökön szükség van a maszkra, erről Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt az állami rádióban. A kormánynak is tanácsokat adó elemző csapat tagja, Oroszi Beatrix a Portfolio konferenciáján, kedden arról beszélt, hogy többféle járvány forgatókönyv is van, de a mostani átoltottságnál szükség lehet szigorításokra.

(Forrás: RTL Híradó)

A kórházfinanszírozásban egyelőre nem tér vissza a teljesítményalapú finanszírozás: Gulyás szerint az idei évben részben bázis alapon, részben teljesítmény alapon finanszíroznak – a helyzet miatt így látják indokoltnak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a járványügyi korlátozások miatt semmilyen daganatos megbetegedésnél nem kellett többet várni az orvosi beavatkozásra, az általános szűrővizsgálatok a kockázat miatt szüneteltek, Európában szinte mindenhol így volt.

A Szputnyikkal beoltott magyarok utazásáról elmondta, maga is Jansen vakcinát kapott a Szputnyik után harmadikként, és információi szerint az államok jelentős része az első Pfizert vagy Modernát is elfogadja.

A tranzitzónák visszaállításának lehetővé tételét kéri Magyarország Brüsszeltől, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődik Brüsszelben az állam- és a kormányfők részvételével, a tanácskozáson Magyarországnak is lesznek javaslatai. Az a magyar kérés, hogy úgy módosítsák az uniós jogszabályokat, hogy a tranzitzónákat vissza lehessen állítani. Nincs ennél hatékonyabb módja a védekezésnek, fogalmazott. A miniszter azt javasolta, mindenhol az Európai Unió határain kívül döntsenek a menekültstátuszról, mert nehéz kitoloncolni azt, aki egyszer uniós területre lépett. Gulyás Gergely közölte, a javaslatok azért is indokoltak, mert a migrációs nyomás rendkívüli mértékben megnőtt.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 21-én (MTI/Soós Lajos)
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 21-én (MTI/Soós Lajos)

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink