hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Könnyített torna

Egy különös fideszes képviselői indítvány és a TF önállósodása kapcsán latolgatja az Index, hogy vajon lesz-e tudományos fokozat nélkül is egyetemi tanár Schmitt Pálból?

„A sporttudományi felsőoktatásban (...) a doktori fokozattal egyenértékű (...) a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, 1984-től kezdődően a Paralimpián vagy Siketlimpián elért 1-3. helyezés (...) feltéve, hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik” – idézik Pósán László fideszes képviselő oktatási törvényjavaslatát. Egyúttal emlékeztetnek Schmitt Pál esetére. Mint felidézik:  Ő volt az időközben Magyarországra átkeresztelt Magyar Köztársaság negyedik államfője, egyben az első, aki bő két éve kénytelen volt lemondani a posztról, miután kiderült, hogy plagizálta a doktori disszertációját, és ezért a SOTE visszavonta a doktori címét. Bár távozásakor erősen fogadkozott, Schmitt azóta letett a doktori fokozat megszerzéséről, és a jómódú, aktív nyugdíjasok békés hétköznapjait éli – olvasható az index.hu-n.

A témának egy másik szálát gombolyítja az Origo, amikor arról ír, hogy Mocsai Lajos kézilabda-kapitány lehet az ősszel önálló intézménnyé váló Testnevelési Egyetem rektora. Mivel neki nincs egyetemi tanári címe, vélhetően rá szabhatták a sporttudományi felsőoktatást is érintő törvénymódosításban foglalt egyik könnyítést.

Ugyanitt idézik Radák Zsoltot, a TF dékánját, aki arra a kérdésre, hogy pályázik-e a rektori címre, úgy válaszolt: „Valószínűleg nem, pontosan azért nem, mert ennek a kiírásnak oka van, okkal tettek kivételt esetünkben a vezetői poszttal, és ha így van, nem látom értelmét szembemenni ezzel" – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink