hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Kilátástalan helyzetben az addiktológia

Az utcán élő szerhasználóknak nagyon kis esélyük van a felépülésre: az őket megkereső programok leépültek, a kórházi befogadás hónapokig tart és idén két rehabilitációs központ is bezár, közli a Drogriporter.

"A legnagyobb probléma a klienseink körében a teljes kilátástalanság," fogalmazta meg egy szakember a fővárosi ártalomcsökkentő szolgáltatók találkozóján, amit a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) részéről kezdeményeztünk.

És nem volt egyedül. Hasonlóan nyilatkozott több más segítő is azok közül, akik az ellátórendszer "frontvonalában", az utcán keresik meg a szerhasználókat. "Hiába megyek oda a szerhasználó klienshez, hogy motiváljam a változásra, ha teljesen bizonytalan a lakhatása, az egzisztenciája." Esélye nincs felépülni az utcán, panaszolják.

A lakhatás valóban kardinális probléma, ami szervesen összefügg a nagyvárosi drogfüggőség legláthatóbb, és ezért aztán a lakosság számára is leginkább zavaró jelenségeivel. A társadalom margóján élők, az intézetből utcára került fiatalok, a hajléktalanok, a városi mikroszegregátumok zsúfolt, rossz lakásainak lakói adják a dizájner drogok fogyasztóinak folyamatos utánpótlását. A nyomor, az otthontalanság, a feldolgozatlan traumák, a kirekesztettség, az utcai léttel, az illegalitás határmezsgyéit áthágó megélhetési stratégiákkal járó stressz olyan mérgező elegyet alkotnak, ami szinte kiált a rövid távon enyhülést, de hosszú távon függőséget hozó szerekért.

Ha el is jut az utcai szerhasználó odáig, hogy változtatni akar: hónapokig kell ma arra várni, hogy valaki bejusson egy kórház addiktológiai osztályára. Sokszor nagyon magas a bejutási küszöb. 8 nap absztinenciát követelnek meg a felvétel feltételeként, ami a segítők szerint gyakran teljesíthetetlen akadályt jelent a klienseiknek. Az egészségügyi dolgozók korlátozott ismeretekkel és gyakran elutasító attitűdökkel rendelkeznek a szerhasználó páciensekkel szemben. A segítők pedig gyakran maguk sem érzik sokkal megbecsültebbnek magukat, mint a kliensek, akiken segíteni próbálnak.

A teljes információ

(forrás: Drogriporter)

cimkék

hirdetés

Könyveink