hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Kekeckedés, boszorkányüldözés

Ezekkel a szavakkal reagált az egészségügyi közgazdász arra az ÁSZ-jelentésre, amely több száz visszásságot tárt fel a kórházak gazdálkodásában.

Finoman szólva is lesújtóan nyilatkozott az egészségügyi közgazdász az ATV Start című műsorban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiadott jelentéssel kapcsolatban, amelyben az ÁSZ 17 kórházat ellenőrzött, és több mint 440 esetben talált kivetnivalót azok gazdálkodásában. A problémákért a kórházigazgatókat teszi felelőssé az állami szervezet. Mihályi Péter szerint az ÁSZ „kekeckedik”, az viszont, hogy a kórházigazgatók leváltását is meglebegtették, az maga a „boszorkányüldözés”.

Mint mondta, „elképesztő állításokat fogalmaznak meg, nagyon drámaian”, miközben olyan technikai malőrökről beszél, amelyeknek nincsen köze a kórházak működéséhez. Szerinte a dokumentumban szó sincs a várólistákról, vagy arról, hogy miért van a kórházaknak adóssága, hanem adminisztratív hiányosságokról, amelyek „harmincadlagosak” a magyar egészségügyben. Itt arról van szó szerinte, hogy „egy koncepciós leváltás-sorozatot akar az ÁSZ most ezzel az anyaggal igazolni”, amely szerinte „kormányzati megrendelésre készült”. Rendszerüzenetként értékeli Mihályi a történteket, amelynek nincsen más szerepe, mint a megfélemlítés, amely más területen is megfigyelhető volt már.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 441 javaslat – amelyet az ÁSZ közleménye szerint a 2016 és 2018 közötti vizsgálatok alapján állapítottak meg – úgy jön össze, hogy a 2008 óta elkészült 17 jelentésben van összesen 440 javaslat, amelyek biztosan jobbító szándékúak, a mostani jelentésben viszont összesen 34 hiányosságot sorolnak fel – tette hozzá. Ezek olyanokat fednek le, hogy valamelyik intézmény nem tette fel a pénzügyi beszámolóját, vagy, hogy nem hívták fel a figyelmet kellő nyomatékkal arra, hogy az egészségügyben korrupció is lehet.

A teljes információ videóval

 

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink