hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Káslerék ígérnek, a magánszféra bért emel

A hvg. hu összeállítása szerint a dolgozók fizetése még így is messze elmarad attól, amennyit ma a magánegészségügyben keresni lehet.

Négy év alatt négy lépcsőben nő az egészségügyi közalkalmazottak, a védőnők, az egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettségűek fizetése. Erről szerdai ülésén döntött a kormány, az emberi erőforrások minisztere pedig csütörtökön tartott róla sajtótájékoztatót. Kásler Miklós közölte,

  • 2019 júliusában 8 százalékkal,
  • 2020 januárjában 14 százalékkal,
  • 2020 novemberében 20 százalékkal,
  • 2021-ben 30 százalékkal nőnek a bérek.

Ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent a miniszter, és az is kiderült, hogy a béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban pedig 79,4 milliárd forintot szán a kormány.

A Portfolio kiszámolta, hogy ez évente átlagosan 14,5 százalékos bérnövekedést, bő 10 százalékos reálkereset-emelkedést jelent. Az sem kizárt azonban, hogy a béremelés a magánegészségügyben is változásokat hozhat, ha versenyezni kívánnak a megemelt állami fizetésekkel, akkor az ehhez szükséges forrásokat a kisebb rendelők és szolgáltatók azzal tudják majd kitermelni, ha megemelik az áraikat. Mindenesetre a Magyarországon működő 19 ezer 500 magán-egészségügyi cég összesen 45 ezer dolgozójának a Tárki Társadalmi Riport 2018 című kiadványa szerint egyelőre nincs oka panaszra: a magyarországi magán-egészségügyi piac most ezermilliárd forint körül van, 2021-re pedig elérheti akár az ezeregyszáz-milliárd forintot is.

Magyarországon megállíthatatlan a magánegészségügy előretörése: ahogy romlott az állami ellátás színvonala, úgy lettek egyre többen azok, akik a magán-egészségügyi ellátást választják. Ezzel együtt a magánellátások kínálata is bővült: ebben az intézményben például ötven szakterületen évi 350 ezer vizsgálatot végeznek.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink