hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Béremelés: tíz százalékkal nőnek a reálkeresetek

A most bejelentett béremelés évente átlagosan 14,5%-os bérnövekedést jelent, vagyis bő 10%-os reálkereset-emelkedést, számolta ki a Portfolio.

Négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent. 2019 júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelkedik a közalkalmazott szakdolgozók bére, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal.

Ez évente átlagosan 14,5%-os bérnövekedést jelent, vagyis bő 10%-os reálkereset-emelkedést – írja elemzésében a Portfolio. Van honnan, hiszen ennek a körnek elkeserítően alacsony a bérszintje. Kérdés, mennyire lesz kampányszerű ez az emelés: a tanári életpálya keretében is jelentős béremelést hajtott végre a kormány több év alatt, ám utána a szakma "el lett felejtve", így mára a relatív bérek újra alacsonynak számítanak.

A lépés elkerülhetetlen volt az egészségügy akut problémái miatt, hiszen a szakemberhiány már a napi működést veszélyezteti. Értelmezésünk szerint a mostani béremelés az orvosokat nem érinti (egyelőre, úgy tudjuk, hogy a kormány erről is tárgyal), hanem a kisegítő személyzet esetében valósul meg a béremelés.

Az újra beinduló és a jövőben várhatóan az állami szektorban dolgozó orvosokra is életbe lépő béremelés az egész egészségügyi szektorban bérnyomáshoz vezet, így a magán-egészségügyi cégeknek is gyorsabban növekvő bérköltségekre kell felkészülni, ami az új befektetések megtérülését ronthatja. (Ha pedig nem emelnek bért a magánszolgáltatók, akkor versenyhátrányba kerülnek.) Várhatóan ez a béremelési kör felgyorsítja a magáncégek konszolidációját, a kisebb rendelők és szolgálatok egyszerűen nem fogják tudni kitermelni ezt az új bértömeget.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink