hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jakab Ferenc: Idén ősszel jöhet az újabb járványhullám

Ez most a belépő a következő évtizedek járványos időszakába, számos hasonló járványra számíthatunk a jövőben – írja a PharmaOnline.

Tombol az omikron Nagy-Britanniában, hamarosan Magyarországon is ugyanezt fogjuk tapasztalni – prognosztizálta Jakab Ferenc a Víruskutató Akciócsoport vezetője egy szerda esti webináriumon, amelyről a PharmaOnline tudósít. A Pécsi Tudományegyetem professzora azt is elmondta, a SARS-COV-2 omikron változata az eredeti, vuhani vírushoz képest 20-30-szor fertőzőképesebb, futótűzként terjedő variánssá nőtte ki magát.

A pandémiát és az újabb és újabb variánsok sorát megállítani kizárólag azzal lehet, ha nemcsak a szerencsésebb államok, hanem a fejlődő országok lakosságát is sikerül átoltani: Ázsiában és Afrikában szabadon mutálódik a vírus, és miközben az oltóanyagok ezekre a kontinensekre jószerivel el sem jutnak, az európai  vakcina bőség eredményeként sokan már 4. oltást veszik fel – jegyezte meg a virológus.

Soha nem lesz a koronavírussal szemben 100 százalékos védelmet biztosító oltóanyag – folytatta a szakember. – Míg az eredeti vírussal szemben 98, addig az omikron esetében 70-75 százalékos a vakcinák (Pfizer) hatékonysága, ám Jakab Ferenc szerint a 3. oltás felvétele nagyobb eséllyel véd meg a kórházi vagy intenzív osztályos ápolást igénylő fertőzéstől az új variánsnál is. A természetes fertőzés nem alakít ki hosszantartó immunitást a koronavírussal szemben, a leghatékonyabb védelmet azoknál tapasztalják, akik átestek a Covid-on, és az alapimmunizálást követően felvették a boosteroltást is – mondta, ám hozzátette azt is, hogy ahogyan az influenza esetében, úgy a koronavírussal szemben sem alakul ki élethosszig tartó immunitás.

Az oltások mérséklik a szervezetben a vírusterhelést, így a post-Covid-szindróma kialakulásának esélyét is mérséklik – hívta fel a figyelmet Szekanecz Zoltán a Debreceni Egyetem immunológus professzora, aki Jakab Ferenchez csatlakozva hangsúlyozta: a vakcinák effektivitása 70 százalékos az omikronnal szemben.

Negyedik oltásra kizárólag a daganatos vagy autoimmun betegeknek, egyéb okok miatt veszélyeztetett csoportba tartozóknak van szüksége – hangsúlyozta mindkét szakember, felhívva a figyelmet arra, hogy a Covid-on átesettek a tünetek megszűnését és három nap láztalan állapotot követően olthatók. Egyelőre semmilyen tény és tapasztalat nem igazolja, hogy az oltás felerősíti a vírusinfekciót, mint más fertőzések esetében, így az sem jelent kockázatot, ha a tünetmentes Covid-beteg vakcinát kap – tették hozzá.

Készülhetünk az újabb járványhullámokra

Óriási a versengés a tudományban, számos olyan, komolynak tűnő reprint publikáció érhető el az interneten, amely fals információkat tartalmaz, és technikai, vagy kísérlettervezési hibák miatt végül soha nem jelenik meg tudományos szaklapban, folyóiratban – figyelmeztetett még Jakab Ferenc, arra kérve mindenkit, hogy csak hiteles forrásból és hiteles szakemberektől tájékozódjon a koronavírust illetően.

Az omikron hullám nem jelenti a járvány végét – oszlatta el végül az optimista jóslatokat Jakab professzor, mert szerinte a nyájimmunitást nem, vagy csak rendkívül nehezen érjük el. – 2022 őszén a légúti fertőzéses szezon kezdetén újabb járványhullámot generálhat a koronavírus– vélte.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink