2024. május. 08., szerda - Mihály.

Itthon a kormány csak a legalapvetőbb adatokat teszi közzé a járványról

A legtöbb uniós tagállamban a kormányok részletes adatokkal igyekeznek tájékoztatni a lakosságot, nem úgy nálunk, írja az Euronews.

Az elmúlt egy évben csak a legalapvetőbb adatokat tette közzé a magyar kormány a koronavírus-járvány hazai alakulásáról. A kórházakba a közmédia munkatársain kívül nem engedik be az újságírókat, az orvosok néhány kivétellel nem nyilatkozhatnak a helyzetről. Az alapadatokból egyes mutatókat még ki lehet számolni, van is olyan honlap, amelyről jóval többet tudhatunk meg a trendekről, de a lehetőségek korlátozottak. Pedig Európában egyáltalán nem ez az általános, a hivatalos tájékoztató honlapok tele vannak információval és látványos grafikonokkal. Az intenzív osztályon lévők száma Szlovákiában és Szlovéniában még magyar nyelven is szerepel a kormányzati weblapon, a koronavirus.gov.hu-n viszont nincs fent – írja az Euronews.

Más európai országokkal szemben a magyar honlapon 6-8 fajta adatot publikálnak, nehezen kereshető formában, és időnként hibásan vagy késve. A felrakott számok egy részét ráadásul napról napra törlik.

A megyei fertőzöttségi adatokat például kumuláltan rakják fel, tehát azokból az a nem túl releváns információ tudható meg, hogy tavaly március óta összesen hány pozitív tesztet végeztek el megyénként. Ha valaki az aktuális helyzetre kíváncsi, össze kell hasonlítania az előző napi (képként feltöltött) adatokat az aznapival. Feltéve, hogy elmentette az előző napi képet, mert azt is naponta törlik a honlapról.

(forrás: Euronews)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés