hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Így emelkedett az otthonápolási díj

A kormány minden kategóriában emelte az ápolási díj összegét, egyes családok több mint hetvenezer forinttal kapnak többet, írja a Magyar Hírlap.

A szociális ellátást nyújtó intézmények budapesti, illetve agglomerációs lefedettsége országos szintet meghaladó. A szolgáltatói nyilvántartás adatai szerint országosan – az állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartású intézményeket összességében figyelembe véve – 16 582 férőhely működik, amelyből 3204 csak Budapesten – közölte a Magyar Hírlap szerint egy ellenzéki kérdésre adott írásbeli válaszában Rétvári Bence. A humán tárca parlamenti államtitkára a gyermekeiket ápoló szülők támogatási rendszerének felépítésével kapcsolatban rámutatott, a szociális intézményi ellátás nemcsak az állami fenntartású intézményen keresztül érhető el, hanem egyházi és civil szolgáltatókon át is, amelyek egyébként működésüket szintén jórészt állami támogatásból oldják meg.

Tavaly októberben a kormány minden kategóriában emelte az ápolási díj összegét, aminek köszönhetően vannak családok, ahol több mint hetvenezer forinttal, azaz kétszáz százalék felett emelkedett az állami hozzájárulás összege. Ez év januárjától a gyermekek után járó ápolási díj összege egységesen havi százezer forintra nő, az emelés folytatódik a következő években is. A cél az, hogy 2022-re három lépésben a mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

Magyarországon jelenleg több mint negyvenötezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját. Juttatásaik alapösszege a 2010. évi 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32 600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink