2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Újabb akcióra készülnek az ápolási díj miatt

Az érdekvédelmi szervezetek és a civilek sem elégedettek az ápolási díj rendszerének átalakításával, írja a Népszava.

Elhibázott szakmai lépésnek tartja a gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) jelen körülmények közötti bevezetését Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke, aki úgy fogalmazott: azok, akik részesülnek a bruttó 100 ezer forintos díjban, csak „átmeneti nyertesei” az otthonápolás ügyének, az idén bevezetésre kerülő új értékelési rendszerrel ugyanis tömegesen fognak kiesni a GYOD-ra jogosultak köréből.

Az ápolási díjra és a GYOD-ra tervezett költségvetési forrás 64,7 százalékkal nőtt, a MEOSZ elnöke szerint ezt a korábban említett három kategória között kellett volna egyenlően felosztani. Bár a kormánnyal történő egyeztetések során abban állapodtak meg, minden intézkedést megbeszélnek, a GYOD bevezetéséről csak a sajtóból értesültek. – Sokkal kevesebb feszültséggel lehetett volna számolni, ha a GYOD-ot nem vezetik be, helyette minden érintet igazságos emelésben részesül – fogalmazott Kovács Ágnes.

– A GYOD nagy segítséget jelent a gyermeküket otthon ápoló szülőknek – erről Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke beszélt a Népszavának. Hangsúlyozta, azt ők is igazságtalannak tartják, hogy nem részesült mindenki egyformán az emelésből. – Most azon kell gondolkodni, mi legyen a következő lépés annak érdekében, hogy az idős, beteg szüleiket vagy más hozzátartozóikat otthon ápolók is méltóbb anyagi elismerésben részesüljenek – mondta. Azt is el akarják érni, az állam foglalkoztatási jogviszonyként ismerje el az otthonápolást. A tervezett értékelési listáról úgy nyilatkozott: tudomása szerint az Emmi részéről olyan ígéret érkezett, hogy a következő fél évben a szakmai visszajelzések alapján változhat a szempontrendszer. Az Egyesület az aHang Platformmal közösen hamarosan új kampányt is indít az ügy érdekében.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink