hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ideje visszaszokni a beltéri maszkhordásra!

A 444 dr. Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara  (MOK) alelnökét kérdezte a szervezet legújabb ajánlásairól.

Bár egyelőre a hétköznapi életünk legtöbb helyszínén nem kötelező a maszkhordás, Lénárd szerint zárt térben ajánatos visszatérni a használatához. Még ha be is vagyunk oltva, érdemes felvenni a tömegközlekedésen, bevásárlásnál, a moziban és a színházban is.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szakemberek szerint valamilyen formában hosszabb távon is velünk fog maradni ez a vírus, ezért nem árt, ha hozzászokunk, hogy a maszk is a mindennapjaink része marad. Lénárd szerint ez a megelőzés fontos része, amit egyszerűen meg kell tanulni és el kell fogadni.

Nyitott helyeken a járványügyi helyzet egyelőre nem feltétlenül indokolja a maszkhordást, ha a távolságtartás megoldható. Tömegbe viszont nyílt tereken sem érdemes maszk nélkül menni. Ha idős szülőt, nagyszülőt látogatunk, a fentiekhez hasonló szabályt érdemes tartani: kertben, séta közben elég a távolságtartásra figyelni, de ha bemegyünk a lakásba, vegyük fel a maszkot.

Az, hogy a beoltottak is újra alkalmazni kezdjék ezeket a szabályokat, több szempontból is fontos. Lénárd elmondta, hogy teljes biztonságban a kétszeresen oltottak sincsenek, a harmadik oltás hatékonyságáról pedig most érkeznek az adatok. A vírus továbbra is folyamatosan változik, ezért az oltásainkat is újra és újra felül kell bírálni, nem lehet hátradőlni és teljesen elfelejteni a járvány létezését csak azért, mert már beoltattuk magunkat.

A delta variáns nagyon könnyen terjed, aki oltottként fertőződik meg, akár tünetmentesen is szórhatja tovább a vírust, ezért az egyéni biztonságunkon túl az oltatlanokat és a veszélyeztetettebb csoportokat is védenünk kell.

Az, hogy kávézókba, étterembe mennyire járunk el, egyéni mérlegelés kérdése kell hogy legyen: a legnagyobb biztonságban nyilván akkor vagyunk, ha nem megyünk sehova, de ha nekünk és a velünk élőknek is van védettsége, akkor nem kell kihagyni minden ilyen lehetőséget. Lénárd szerint ideje lenne védettségi igazolványhoz kötni az éttermek belső tereinek használatát és a színházak, mozik látogatását - ez növelhetné az oltási hajlandóságot, írja a lap.

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink