hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Horváth Ildikó: a V4-ek sokat tanulnak egymástól

Horváth Ildikó csütörtökön a debreceni egyetemen, a V4-országok népegészségügyi konferenciáján kiemelte, hogy a négy ország előtt álló népegészségügyi kihívások hasonlóak a többi EU-tagországéhoz: a krónikus megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos betegségek jelentik a legfőbb halálokot.

Az államtitkár azt mondta, Magyarország fontos fejlődési periódusban van, 2010 óta sok intézkedés történt, amely a helyzet javulását szolgálta, és már látszanak az eredmények. Ezek között említette, hogy növekszik az egészségben eltöltött életévek száma mind a férfiak, mind a nők esetében, nő a várható élettartam, és "kezd kicsit közelíteni" a leggazdagabbak és a legszegényebbek várható egészségben eltöltött életideje is.

Az egészségi helyzet javulásához hozzájáruló intézkedések között megemlítette a nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítását. Horváth Ildikó utalt a mindennapi testnevelés bevezetésére, amely "nagyon jól szolgálja a gyerekek fejlődését", és idesorolta a népegészségügyi termékdíj bevezetését is. Ezek az intézkedések is azt szolgálják, hogy egy egészségesebb generáció nőjön fel, tette hozzá. Azt mondta: már látják az eredményeket, a fiatalabbak többet mozognak, és megállt a gyerekek elhízása Magyarországon. Horváth Ildikó megemlítette azt a most induló programot is, amelynek keretében a kormány több mint ötmilliárd forinttal támogatja a háziorvosi praxisközösségeket.

Ádány Róza professzor, a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületének elnöke emlékeztetett: 2013-ban szlovák kezdeményezésre tanácskoztak először a V4-országok népegészségügyi szakemberei, azóta kétévenként rendeznek konferenciákat. A tanácskozásokon meghatározzák a népegészségügyi stratégia alapvető kérdéseit, mondta, hangsúlyozva, hogy alapvetően közös a cél: a nem fertőző betegségek okozta korai halálozás elleni küzdelem.

Fontosnak nevezte a professzor a szűrőprogramokat, köztük az emlőszűrést, amely jelentős eredményeket hozott. Ugyanakkor még nem tapasztalható áttörés a méhnyakrák, vagy a vastagbélrák esetében, tette hozzá.

A V4-országok népegészségügyi konferenciájának megnyitóján Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi tanácsnoka elmondta: a városban jelenleg készül a harmadik egészségterv, miután az egyetem népegészségügyi karával kidogozott és megvalósított első két program nagyon eredményes volt. Ahhoz, hogy a városban csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, szerinte az is hozzájárult, hogy az első egészségtervhez kapcsolódóan 24, a második végrehajtása során 100 kilométer kerékpárút készült el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink