2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Helyzetjelentés a tatabányai kórházból

Dr. Lőke János, a kórház főigazgatója jellemző módon egy internetes portálról tudta meg, hogy bezárták a kórházát, írja a 168 óra.

– Meglepődtem. Hétfőn ugyan beszéltünk Müller Cecíliával, aki mint szóba jöhető lehetőséget említette a zárlatot, de nem mint tényt. Többször jeleztem írásban a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), hogy segítségre van szükségünk a kiesett munkatársak miatt. Mert az ellátást egyre nehezebben, egyre nagyobb átszervezésekkel tudtuk csak megoldani. Nyilván a számok alapján döntötték el a bezárást – véli a főigazgató, aki egy egész napra teljes bizonytalanságban maradt a kórházzal, abban a tudatban, hogy állítólag be kellene zárnia.

Az intézmény először április 14-én jelentett az NNK-nak egy gyanús esetet – derül ki a felvételi zárlatot részletező, azóta nyilvánosságra hozott határozatból. A dolgozó akkor már két napja tipikus tüneteket produkált, s így járt be a munkahelyére. A dokumentum szerint további két alkalmazott tünetei már 16-án megvoltak, de még április 20-án is dolgoztak. Betegen látta el a feladatát az a tatabányai beteghordozó is, aki a koronavírus első, egészségügyben dolgozó áldozata: 41 évesen, a székesfehérvári kórházban halt meg. Öt hétig kezelték, tehát már márciusban megfertőződött a koronavírussal.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília április 28-i határozata csupán a betegek tesztelését rendeli el a Szent Borbála Kórházban. Az épületet ezután csak úgy hagyhatja el bármelyik beteg, ha negatív a COVID-tesztje. A polgármester nyílt levélben szólította fel a kormányt, hogy kezdje el a területen dolgozók rendszeres tesztelését is. Ez április utolsó napján végre elkezdődött.

– Hetente le kell szűrnünk mind az 1500 munkatársunkat, ehhez csak a mintavételi eszközöket kapjuk meg, saját erőből oldjuk meg a feladatot. Betanítottunk kollégákat, akik leveszik a napi 300 mintát – magyarázza Lőke János. Pedig van már az intézménynek egy hónapja saját PCR-készüléke is. Akkor számoltak be arról, hogy koronavírus tesztelésére alkalmas laboratóriumot nyitnak a tatabányai ipari parkban. A készülékre Bencsik János országgyűlési képviselő és Kamocsay Ákos főborász szervezett gyűjtést, s napok alatt összejött közadakozásból 18 millió forint. A mintákat egy orvosi segédeszközöket gyártó cég fogadja majd, és ingyenesen biztosítja a laboratórium komplex üzemeltetését. Érdeklődésünkre még mindig az a válasz: a PCR beüzemelés alatt áll.

A sajtóosztály szerint van elegendő védelmi eszköz az intézményben, és azokat „eljárásrend szerint” cserélik a dolgozók. Az eljárásrend szerint kifejezés sokszor válasz az újságírói kérdésekre, a korábbi szűrések is eszerint zajlottak.

– Nem igaz, hogy el vagyunk látva védőeszközökkel, néha kapunk csak ezt-azt – mondja a 168 órának a kórház egyik, nevét elhallgató dolgozója. – Amióta kórházparancsnok van, a nem COVID-osztályokon naponta egy darab eldobható szájmaszkot adnak a dolgozóknak. Ez a fajta maszk nem bír ki 12 órát! A mi osztályunkon egy hétig kézfertőtlenítő sem volt. És magunk hozunk be arcvédő fejpajzsot, amelyet saját pénzen veszünk – teszi hozzá. A nővér szerint nem fogja bírni a kórház a terhelést, nagy a fejetlenség, a betegek folyamatos ide-oda költöztetése.

(forrás: 168 óra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés