2024. április. 19., péntek - Emma.

Hamarosan beindulnak az egészségügyi szolgáltatások?

Operatív törzs: továbbra is kontroll alatt kell tartanunk a járványt!

Nagy eredménynek tartjuk, hogy Magyarországon sikerült elkerülnünk a fertőzések számának robbanásszerű növekedését, ami ránehezedett volna az ellátórendszerre – fogalmazott az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Ezzel időt nyertünk, fel tudtunk készülni a legrosszabb forgatókönyvre is, nyugodtak azonban nem lehetünk, készen kell állnunk arra, hogy a fertőzést továbbra is kontroll alatt tartsuk – közölte Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a pénteki adatok ismertetését követően elmondta, továbbra is el szeretnénk kerülni a nagy számú megbetegedést, ezért úgy próbálunk visszatérni az élet különféle színtereire, hogy kontroll alatt tarthassuk a járványt. Kérte ezért, hogy a fővárosiak és a Pest megyeiek továbbra is csak indokolt esetben hagyják el otthonaikat, a vidékiek pedig tartsák be a helyi szabályokat. Az egy háztartásban élők kivételével tartsuk a 1,5 méteres távolságot, arcunkat takarjuk el, ha vásárolunk, vagy igénybe vesszük a tömegközlekedést.

Müller Cecília jelezte, továbbra is mindenütt érvényben marad a vásárlásoknál az idősek számára megszabott idősáv, újdonságként azonban azt is közölte, hogy „beindulnak az egészségügyi szolgáltatások is”– hamarosan tájékoztatást fog adni arról, hogy a továbbiakban milyen módon vehetők majd igénybe azok az elektív ellátások, amelyekre eddig nem volt mód.

A tatabányai kórházban elrendelt zárlattal kapcsolatban elmondta, az intézmény összes dolgozóját szűrik, a betegek ellátása azonban biztosított: minden orvosi szakterületen kijelölnek egy-egy ellátóhelyet, ahová az érintettek fordulhatnak; ezekről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján is megtekinthető a tájékoztatás.

Május 1-je, a munka ünnepe apropóján megjegyezte, továbbra is azt javasolják, hogy a munkáltatók – ahol lehetséges – tartsák fenn az online munkavégzés lehetőségét. Csak egészséges ember vegye fel a munkát, kérte, arra is kitérve, hogy mindez fokozottan érvényes az egészségügyre, Tatabányán pl. ugyanis nem zárható ki, hogy a fertőzés terjedésben annak is szerepe volt, hogy voltak, akik betegen dolgoztak. Kérte azt is, hogy a munkáltatók a belépési pontokon helyezzenek ki fertőtlenítőszert, szabályozzák, hányan tartózkodhatnak egyszerre az étkezésre, dohányzásra kijelölt helyeken. Kérte, hogy ne tartsanak értekezleteket, rendezvényeket, online folytassa mindenki a szükséges megbeszéléseket.

Hétfőtől új szakasz kezdődik a védekezésben, megjelentek azok a kormányrendeletek, amelyek meghatározzák a fürdőkre, éttermekre, sportra stb. vonatkozó részletes szabályokat – közölte az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. Budapesten és Pest megyében maradnak a korábbi szabályok, az ott élők csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat, a vidéki helyszíneken azonban pl. már temetés, házasságkötés is tartható. Az üzletek, strandok, szabadtéri fürdők, múzeumok, állatkertek vidéken kinyithatnak. Az éttermek, kávézók, büfék, presszók kerthelyiségeiben, teraszain már lehetnek vendégek, de a vendéglátók helyiségeiben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Az egyetemekről a rektorok hozhatnak döntést, a kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos – jelezte az alezredes, arra is kitérve, az önkormányzatok e hétvégén még hozhatnak az általános szabályoktól eltérő, szigorúbb szabályokat, a továbbiakban erre azonban várhatóan nem lesz lehetőségük.

Öt repülőgéppel érkeztek maszkok és tesztek

4 millió 100 ezer maszk és 100 ezer teszt érkezett Kínából Magyarországra pénteken – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter elmondta, hogy ezek az eszközök is mind az egészségügyi védekezést szolgálják.  Kiemelte, a Magyarország-Kína légihíd továbbra is főszerepet játszik az egészségügyi védekezés sikerében Magyarországon, hiszen az orvosok, ápolók, rendőrök, katonák számára szükséges védőfelszereléseket Kínából szerzi be a kormány, mint mindenki más. "Mivel továbbra is a hosszútávú védekezésre és a szükséges termékek hosszútávú biztosítására rendezkedünk be, ezért az elkövetkezendő napokban és hetekben is folyamatos lesz a légi teherforgalom Kína nagy repülőterei és a budapesti repülőtér között" – fogalmazott a miniszter.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés