hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Galgóczi: Előfordulhat, hogy emelkedni fognak az esetszámok

Az influenzajárvány jellemzően január első heteiben kezdődik, egyelőre nem emelkednének az esetszámok, hangzott el az RTL reggeli műsorában.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az RTL Klub Reggeli című műsorában elmondta: év végén a koronavírus koncentrációja stagnált a szennyvízben, az év első hetében azonban országosan – területi eltérésekkel – enyhe emelkedést figyeltek meg.

Előfordulhat, hogy a következő hetekben nagyobb mértékű esetszámemelkedés lesz, azonban nem biztos, hogy ez az egészségügyi ellátórendszert olyan mértékben megterheli, bár az alapellátásban nyilván sokkal több beteg jelentkezhet a fertőzés tüneteivel – magyarázta, hozzátéve: más légúti kórokozók is jelen vannak ilyenkor. Vannak matematikai becslések a lehetséges esetszámokról, de hogy hogyan alakulnak a számok, az függ attól is, hogy az emberek mennyire tartják be a járványügyi intézkedéseket, fogalmazott. 

Nem dőlhetünk hátra most sem, mondta a jelenlegi helyzetről. Hangsúlyozta, hogy az oltások felvétele rendkívül fontos, ráadásul az influenza elleni védoltás felvételéhez sincs még késő. Magyarországon az influenzajárvány jellemzően január első heteiben kezdődik, egyelőre nem látják, hogy nagymértékben emelkednének az esetszámok. A védőoltással megszerezhető védettség még a természetes védettségnél is kiszámíthatóbb, tette hozzá.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink