hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Már hatezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

Az Oltási akcióhét  első három napján  már 6 ezer 12-17 éves oltását is kérték a szülők, a legtöbb kamasz az első oltásra érkezett.

Ennek a korosztálynak az átoltottsága is folyamatosan nő. Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az  Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a mai napon engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra.

Amennyiben a szülő szeretné 12-17 éves gyermekét beoltatni, megteheti az a most zajló Oltási akcióhéten vagy normál menetrend szerint is: online regisztrációt követően internetes időpontfoglalással  vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is.

Szülői hozzájáruló nyilatkozat: Szülői hozzájáruló nyilatkozat védőoltáshoz 12 és 18 év közötti személyek részére

A 18 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő harmadik oltás felvétele, különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni. Eddig több mint hétszáz szülő kérte gyermeke megerősítő oltását.
A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 56%-os. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 36%-os. A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer vakcinával lehet oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 évesek oltást is a Pfizer-vakcinával. Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, van elég Pfizer-vakcina és a kormány le is kötött további gyermekek oltására való Pfizer vakcinákat – jelentette be Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője.

(forrás: koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink