hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Fuss, menekülj!

Ha csak tehetjük, keressünk fel magánorvost, ne kérjünk támogatást a vényeinkre – bíztat dr. Alexin Zoltán a tisztessegesadatkezeles.hu-n közölt cikkében.

A politikában komoly vitákat vált ki már a szándék is, hogy az állampolgárokat különböző listákra felvegyék pártszimpátiájuk, vagy vallásuk alapján – írja. – Ugyanakkor egészségügyi állapot alapján történő kényszer listázás évek óta jelen van. Az állam nyilvántartást vezet minden HIV fertőzöttről, daganatos betegről, TBC-sről, örökletes betegségben szenvedőről. További listák működnek egyes műtéten átesett személyekről, cukorbetegekről, a szülő nőkről, egyes gyógyszerek fogyasztóiról. A listák létezéséről az érintettek nem is tudnak, jogaikat semmibe veszik.

Az állami egészségügyi szolgáltatók kényszerintézkedésként 30 évig tárolják minden egyes személyes megjelenés adatait. A magyar társadalombiztosítás központi szerve 15 évig visszamenőlegesen gyűjti össze minden egyes állampolgár teljes egészségügyi élettörténetét. Az államnak azonban ez sem volt elég, 2004 óta már egy másik elkülönített adatbázist is épít, amelyben az adatokat 1998-tól kezdve mindhalálig gyűjtik össze, minden egyes állampolgárról. A Parlament előtt van egy új törvényjavaslat, amelyet valószínűleg meg is szavaznak arról, hogy az OTH (Országos Tisztiorvosi Hivatal) ellenőrzés céljából bármely szolgáltató vagy az OEP adatbázisából bármilyen részletes egészségügyi adatállományt lehívhasson TAJ számmal, teljesítményellenőrzés céljából. Az adatokat korlátozás nélkül megőrizheti, továbbíthatja, összekapcsolhatja más adatokkal. Ugyancsak a GYEMSZI korlátlanul lekérhet adatokat bármely szolgáltatótól vagy az OEP-től TAJ számmal és az adatokat korlátozás nélkül összekapcsolhatja, illetve megőrizheti minőségellenőrzés céljából – emlékeztet a szerző abból az alkalomból, hogy mindezek miatt a  (köz)egészségbiztosításból való menekülést ajánlja.

hirdetés

Könyveink