hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Van egy jó hírünk

A Medical Online 2012. februári adatvédelmi konfereciáját is megjárta az a kérdés, amelyben pozitív fejleményt észlelt, s adott róla hírt a tisztessegesadatkezeles.hu.

Dr. Alexin Zoltán felidézi, hogy még 2008-ban kereset indításával próbálta közérdekű adatok kiadására kényszeríteni az Országos Egészségpénztárat. Konkrétan az adatvédelmi felelős, az adatvédelmi szabályzat és az előzetes adatvédelmi tájékoztatás kiadását kérte.

Emlékeztet, az adatvédelmi felelős elérhetőségét, és az adatvédelmi szabályzatot a kereset benyújtása után, de még a per előtt megkapta.  Az előzetes adatvédelmi tájékoztatás ugye azonban nem haladt.

A magyar adatvédelmi törvény ugyan 1992 óta kötelezővé tette az előzetes adatvédelmi tájékoztatást - de az egészségügyben 20 évvel a törvényi rendelkezések után sem lehetett érvényt szerezni ennek az előírásnak. A tájékoztatás megadása időt és energiát venne el. Az ellátó rendszer semmilyen energiát nem hajlandó erre áldozni, hatalmi kérdésnek tekinti.

A magyar törvény úgy szól, hogy az érintettet előzetesen tájékoztatni kell – így, általános alannyal. A Fővárosi Bíróság és az Ítélőtábla úgy tartotta, hogy e törvényi megfogalmazás miatt nem lehet az OEP-et jogilag kötelezni az előzetes tájékoztatás megadására. Szerintük a mindenkori kezelőorvos lenne köteles tájékoztatást adni. Az, aki az adatkezelésről semmit sem tud, és még a saját számítógépén zajló folyamatokba sincs beavatva.

S hogy mi a jó hír? Az Országos Egészségpénztár 2012 nyarán előzetes adatvédelmi tájékoztatást tett közzé az interneten – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink