hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az ausztriai egészségügyi kártyáról

November 13-án fogadta el az osztrák parlament az eletronikus betegrekordról szóló törvényt, amely 5-10 évre előre kijelöli a fejlesztés irányait és mérföldköveit, továbbá meghatározza a működtetés viszonyát az alapvető emberi jogokhoz. A téma Magyarországon is aktuális, írja a tisztessegesadatkezelés.hu.

Az elfogadott törvény letölthető az osztrák parlament honlapjáról. Az osztrák egészségügyminisztérium 2011. március 1-jén terjesztette be a törvényjavaslatot (nem pár nappal az elfogadás előtt), volt tehát idő alaposan megvitatni a törvény fontosabb pontjait. Az egészségügyminisztérium honlapján külön tájékoztató oldal található, amelyen egy 39 oldalas háttér hatástanulmány és költségterv is található arról, hogy a tervezett  rendszer hogyan működik majd.

A hatástanulmány külön kitér arra, hogy a tervezett rendszer hogyan veszi figyelembe az Európai Unió adatvédelmi alapjogi dokumentumait, és hosszasan részletezi azt, hogy miként valósítja meg a Európai Parlament és a Tanács 95/46/EC számú 1995. október 24-án kelt adatvédelmi irányelvét, amelyet minden tagállamnak kötelező alkalmaznia a saját nemzeti jogában. Magyaroszágon azt sem tudják, hogy mi ez, írja a tisztessegesadatkezelés.hu. 

Az ELGA (ELektronische Gezundheits Akte = eletronikus beteg dosszié) két célt szolgál. Egyrészt megvalósít egy jogi kötelezettséget, a benne tárolt adatokat igazságügyi célból megőrzi. Ennek ideje 10 év, a gyógyszerkiváltások esetén 1 év, vö. Magyarországon 30-50 év. Másrészt egy lényegében önkéntes adatmegosztási platformot hoz létre orvosok között, amelyben az adatáramlás a beteg felügyelete alatt áll. Az Európai Bizottság 29. számú munkacsoportja kidolgozott egy az EHR (Electronic Health Record - elektronikus beteg dosszié) rendszerek adatvédelmi feltételeire vonatkozó ajánlást. Az osztrák ELGA rendszer jogi keretei ezt vették alapul, mint ahogyan más fejlett emberi jogi érzékkel rendelkező országok is (Franciaország, Németország).

A teljes cikk

Dr. Alexin Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!