hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

„Indokolatlan, sőt törvényellenes”

A magyar egészségügyi adatok tárolásának és elosztásának jogi, szervezeti, gyakorlati és biztonsági problémáit veszi számba a Computerworld hosszabb cikke.

A rendszer egyik alapvető problémája, hogy a célt, a jogalapot és a megvalósítást ritkán sikerül összhangba hozni. Példaként a gyógyítási és a finanszírozási adatbázisok problémáját idézzük:

„Jelenleg a szolgáltatóknál (kórházakban, rendelőintézetekben, háziorvosoknál) és az egészségbiztosítónál tárolnak nagy mennyiségben egészségügyi adatokat. A szolgáltatóknál a tárolás részben papíron, részben elektronikusan történik, esetenként egészen nagy rendszerekben. Szegeden például a város és a környékbeli települések teljes egészségügyi szakorvosi ellátórendszere egyetlen, a Szegedi Tudományegyetemen található számítógépes rendszerre épül, amelyet az ISH Informatikai Kft. üzemeltet. Aki tehát bármikor megfordult valamelyik szegedi egészségügyi ellátó egységben, annak az egészségügyi adatai megtalálhatók a központi rendszerben. Az elektronizálás 1995–96-ban kezdődött, a korábbi adatok csak papíron állnak rendelkezésre. Minden adatot 30 évig tárolnak.

– A tárolás kényszerintézkedés alapján működik, senki sem töröltetheti az adatait. A hozzáférés korlátozása viszont kérhető, például kijelölhető azon orvosok köre, akik megtekinthetik az adatokat, ám az eljárás meglehetősen bonyolult. Szegedet kivéve a legtöbb helyen a hozzáférés korlátozására sincs lehetőség, minden orvos vagy egészségügyi alkalmazott, aki jogosult a rendszer használatára, a TAJ-szám vagy a név alapján bármely páciens, bármely régi adatát láthatja. Szeged ebből a szempontból élenjáró – mutatott rá Alexin Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem kutatója.

A szolgáltatói rendszerekkel párhuzamosan működik az OEP hatalmas adatbázisa, amely 10 millió ember egészségügyi adatait tartalmazza. A finanszírozási célból gyűjtött adatokat az OEP 15 évig tárolja. Ebben az adatbázisban tehát 15 évre visszamenőleg megtalálható minden vénykiváltás, egészségügyi ellátás, háziorvosi vizit stb.

– Az OEP adatbázisa is kényszerintézkedés alapján működik, azaz nem lehet kérni az adatok törlését vagy a hozzáférés korlátozását. Általában az egészségügyi rendszer maga dönti el, mire használják az adatokat. Nagy probléma, hogy az OEP a nem támogatott ellátások adatait is gyűjti, tehát a páciens által megtérített ellátásokról, illetve a támogatás nélkül felírt és kiváltott vényekről is begyűjti az információt. Ez teljesen indokolatlan, sőt törvényellenes. Sem az egészségügyi adatkezelési törvény, sem az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény nem tenné lehetővé ezt az adatgyűjtést. Álláspontom helyességét az Alkotmánybíróság két ítélete is igazolja. Sajnálatos az a fajta paternalista hozzáállás, miszerint az a legbiztosabb, ha az orvos mindenkiről minden korábbi betegséget, kezelést tud. Akár szükséges, akár nem – vélekedett Alexin Zoltán” – olvasható a computerworld.hu-n.

(forrás: Computerworld)

cimkék

hirdetés

Könyveink