hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eutanázia: lesz eredménye a magyar orvosvélemény-kutatásnak

Dr. Vadász Gábor ezúttal a NOL-on számol be arról a véleménykutatásról, amelyben orvosok fejthették ki álláspontjukat az eutanáziáról, illetve annak szabályozásáról.

Ez év júliusában egy mindeddig ismeretlen magánszemélynek az aktív eutanáziának az Országgyűlésben történő megtárgyalást kívánó népi kezdeményezését hagyta jóvá az akkori OVB – emlékeztet Vadász Gábor akciójának előzményeire. Ez a kezdeményezés hatalmas felháborodást váltott ki a MOK (Magyar Orvosi Kamara) és a Motesz (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) vezetőiből, és a KDNP orvos országgyűlési képviselőjéből. Mindannyian az orvosok nevében beszélve azt mondták, hogy az orvosok elutasítják az eutanáziát és hivatkoztak a MOK etikai kódexére, az orvosi esküre és az orvostársadalom véleményére. Úgy gondoltam, hogy érdemes volna megismerni az orvosi hivatásrendnek az eutanáziáról kialakított valódi véleményét, mert tudtommal ilyen felmérés még nem készült.

Vadász azért is szükségesnek tartotta a magyar orvosi hivatásrend véleményének megismerését, mivel az eutanázia javallatát világszerte az orvosok állítják fel, és az eutanázia végrehajtásához szükséges szerek megszerzését is ők teszik lehetővé. „Emiatt az orvosok számára anonim módon kitölthető ún. eutanázia-kérdőívet szerkesztettem” – emlékeztet.

Mint akkor a MedicalOnline is beszámolt róla a kamara a megismerés helyett a preventív megfélemlítés politikáját választotta.

Ahogy erről most Vadász Gábor ír a NOL-on: A kérdőívnek az internetes közzététele után néhány nappal a MOK EK (Etikai Kollégium) állásfoglalást tett közzé, melyben többek között közölte, hogy „orvos részéről indított mindennemű, az eutanáziával kapcsolatos támogatást sugalló mozgalom etikai vétség”, továbbá „aggályosnak tartjuk a kérdéses kérdőív terjesztését és kitöltését, mivel az feleslegesen megzavarhatja egyes kollégák fogalomrendszerét”. Ezekkel a szavaikkal egy olyan szakmában, melyben elengedhetetlen az önálló gondolkozás, mely nélkül nem állítható fel javallat, és amely nélkül nem hozható orvosi döntés, megpróbálták „védőleg” megszabni az orvosok gondolkodásának az irányát. Megjegyzem: a kérdőív kérdései egyértelműek és szabatosak, a MOK definícióit használtam, nem sugallnak semmit, különösen nem az aktív eutanázia támogatását.

Vadász végül megállapítja, hogy a kérdőívet eddig több mint 220-an töltötték ki. Ám a kitöltéseket lényegében leállította a MOK EK állásfoglalásában elhangzott „etikai vétségre” figyelmeztetés és a kitöltés és terjesztés „aggályos” voltának a hangsúlyozása.

Az előzetesen feldolgozott 210 kérdőívre adott válasz közül kiemelte, hogy 70 (!!!) orvostól kértek betegeik, illetve a családtagok – időnként együtt – eutanáziát, köztük egyetemi tanártól, osztályvezető főorvosoktól, általában az idősebb generációk tagjaitól. Kilencven válaszoló kívánta az eutanázia kérdésének törvényi rendezését.

„A kérdőívre adott válaszokat kiértékelés után szakmai fórumokon és a médiumokban közzé fogom tenni” – ígéri a nol.hu-n a sebész és aneszteziológus szakorvos.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink