hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ki döntsön az út végén?

A Rákgyógyítás Magazin most megjelent őszi lapszáma egyebek mellett az eutanázia kérdését járja körbe.

„Ha már pozitívumokat kell keresnem a rákban, azt mondom: egy autóbalesethez képest rákbetegként legalább lehetőségem van számot vetni az életemmel, lezárni a függőben lévő dolgaimat, el tudok köszönni” – fogalmaz a Rákgyógyítás Magazin hasábjain egy kismedencei daganattal műtött asszony, aki azt kérte a családjától: amellett, hogy bíznak a javulásban, ne legyen tabu a halál eshetősége sem. Mindez már nyolc éve történt, azóta az asszony meggyógyult – ahogyan az a 41 évesen vastagbélrákkal szembesült férfi vagy az a tüdőrákkal diagnosztizált győri asszony is, akik szintén megosztják sikeres gyógyulásuk történetét a lapban.

„Az élet vége is az élet része” címmel induló cikksorozatban a magazin az eutanázia kérdéskörét járja körbe, bemutatva az európai gyakorlatot és a hazai dilemmákat. „Az elmúlás sokszor tabutéma még közeli családtagok között is, pedig ez mindenkit egyaránt érint, s kevesebb félelem övezné, ha őszintén beszélnénk róla. A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha nem tartunk torz rózsaszín tükröt, hanem arról is szó esik, hogy a betegségből nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezet út” – fogalmaz az érzékeny téma napirendre vételéről B. Papp László főszerkesztő.

A fentiek mellett a lap kiemelten foglalkozik az onkológiai kezelések leggyakoribb mellékhatásával, a hányingerrel: bemutatja az okokat és 14 pontban összefoglalja mit tehet a beteg a gyötrő tünetek megelőzése érdekében.

Megelőző műtétekkel elkerülhető a rák? – e kérdést is megvizsgálják annak nyomán, hogy az utóbbi időben több híresség is bejelentette: úgy akarja elkerülni a rákot, hogy megelőző céllal csonkító műtétet végeztet önmagán. A lap összefoglalja, mikor lehet létjogosultsága hasonló célú operációnak.

(A lapszám tartalmáról és elérhetőségéről itt olvashat bővebben.)

(forrás: Rákgyógyítás)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés