hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

„Akinek ez nem tetszik, tapossa meg Semmelweis Ignác sírját”

Valamennyiünknek van rá esélyünk, hogy nehezen, fájdalmasan, csúnyán, szeretteink életét megterhelve haljunk meg – írja bevezetőjében a NOL publicistája.

Így folytatja:

„Erre annál nagyobbak lesznek az esélyeink, minél jobb az orvostudományunk és az egészségügyünk. Minél tovább élvezhetjük az e világi életet. Ezt a kellemetlen összefüggést egyetlen dolog gyengíthetné: az önkéntes eutanázia.

Mindenkinek joga van Istenére és/vagy orvosaira hagyatkozni, s lemondani e világi halálának befolyásolásáról. A nem befolyásolás jogát még soha senki nem vonta kétségbe. A befolyásolás jogával kapcsolatban viszont teljes a tanácstalanság. Életünk egyik legfontosabb pillanatához, az utolsóhoz kapcsolódó jogainkról senki nem mer mondani semmit. Szerdai számunkban láthatták a kedves halandótársak: az egész politikai szféra köntörfalaz, mellébeszél, hárít és attól retteg, hogy az ország nagykorú halandóinak 0,6-0,7 százaléka aláírja majd azt a kezdeményezést, miszerint a T. (tanácstalan) Háznak meg kell vitatnia ezt a halálba vágó kérdést. Annak a T. Háznak, melynek ahhoz sincs mersze, hogy elismert jogunkat elismerje. A passzív eutanáziához 1997 óta jogunk lenne. Azóta nincs parlamenti többség, mely ezt a jogunkat merné úgy szabályozni, hogy valóban élni lehessen vele.

Az eutanáziáról szóló vitát az alapoknál kellene kezdeni. Induljunk ki abból, amit a legmarkánsabb véleményt képviselő pártszóvivő, a jobbikos mondott. Azt mondta, hogy az eutanázia gyilkosság, és mélyen elítélte, hogy „élet-halál urát kezdjünk játszani”.

Márpedig, ne tagadjuk, azt kezdtük. Akkor kezdtük, amikor ember kezdtünk lenni...olvasható a nol.hu publicisztikájában.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink