2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Elmarad a hétvégi oltás az AstraZeneca vakcinával

A hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást elhalasztják, jelentette be az operatív törzs mai tájékoztatóján az oltási munkacsoport vezetője.

Az oltási program rendben halad, csak a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltást halasztják – mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Csütörtökön 77 ezer 513 oltást adtak be, az egész héten várhatóan több mint 400 ezret fognak. Ebből 114 ezer 660 Pfizer vakcinát a kórházi oltópontokon, több mint 40 ezer Modernát a szociális intézményekben, 250 ezer Sinopharmot pedig a háziorvosok adnak be a hét folyamán. Folytatódik az oltás az egészségügyben és a szociális intézményekben, a terv szerint a következő napokban több mint 400 ezer vakcinát adnak be, mondta az államtitkár. Hozzátette: eddig összesen 862 ezer 953 első oltást adtak be, és 279 ezer 727 másodikat.

Közölte: "Összesen túl vagyunk már az 1 millió 142 ezer szúráson", ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, ezzel Magyarország Európában a 3. helyen áll. "Ütemesen és jól haladunk, ez a dinamizmus optimizmusra ad okot" – mondta György István.

Mintegy 74 ezer AstraZeneca-vakcinára várakozó esetében az sms kiértesítéses technika "a regisztráltak és az állami adatbázis közötti gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül", de nemsokára beoltják azokat, akik már kaptak értesítést. Ők rövidesen új értesítést kapnak sms-ben.

"Mindenkitől elnézést kérünk, akinek ez kellemetlenséget okozott" – mondta az államtitkár.

A Koronavírus Sajtóközpont közleményt adott ki, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az oltási program nem állt le, a hétvégén a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon a következő napokban is zajlik a regisztrált idős emberek oltása a Sinopharm, a Moderna és a Pfizer vakcinával. Az Astra Zeneca vakcinával a jövő hét második felében oltanak. A másik három oltóanyaggal jelenleg és a hétvégén is zajlik a tömeges oltás.

Újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinái Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 2-án. Ezen a napon újabb AstraZeneca- és Moderna-vakcinaszállítmány érkezett a megyei kormányhivatalba. MTI/Vajda János
Újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinái Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 2-án. Ezen a napon újabb AstraZeneca- és Moderna-vakcinaszállítmány érkezett a megyei kormányhivatalba. MTI/Vajda János

Müller Cecília: Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, mondta az országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón. Müller Cecília hozzátette: rendkívüli kihívást jelent a fertőzöttek számának csökkentése, ezért is lépnek életbe hétfőtől a kontaktusok számának csökkentését célzó korlátozások.

Elmondta: jelenleg 105 371 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, az új fertőzéseket jelentős számban a vírus angol mutációja okozza. Beszámolt arról, hogy rendben zajlik a regisztrált idősek oltása, 432 száz évnél idősebb ember is megkapta már az oltást.

Közölte azt is, hogy a favipiravir hatóanyagú készítményt már a járóbeteg-ellátásban is használhatják az orvosok, amitől azt várják, hogy a gyógyszert korai szakaszban alkalmazva kevesebben kerülnek kórházba.

Maruzsa: Nem lesz felügyelet sem az intézményekben

Nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban április 7-ig, a cél ugyanis egy rövid, de hatékony időszak beiktatása, nem egy több hónapos leállásra készülnek. Étkeztetést azonban biztosítanak elvitelre és kiszállítással, közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Maruzsa Zoltán emlékeztetett arra: az óvodákban hétfőtől rendkívüli szünet lesz április 7-éig, az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés