hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Elkezdődött az átvezénylés

Átvezénylik a dolgozókat a Korányi Intézetbe – derül ki a Népszava birtokába került iratból. Pedig a kormányfő szerint ott nincs létszámhiány.

„Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kérelmére a népegészségügyi feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala – egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása érdekében – kirendelés szükségességéről döntött” – ez olvasható a lap birtokába került, csütörtöki keltezésű kormányhivatali határozatban. A dokumentumból kiderül, hogy a kórház már szeptember 14-én, hétfőn azt írta: „A járványügyi feladatok maradéktalan ellátásához az ágyszámkapacitás adott, a humán erőforrás saját erőből nem biztosított.”

Mindez alátámasztja a lap korábbi értesülését a létszámhiányról, és különös megvilágításba helyezi Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta: mivel „a baloldali sajtóban elterjedt az a hír, hogy nincs elég ágy, meg kapacitás a Korányiban, és gondoltam, hogy akkor így hajnalban kimegyek, úgyhogy hatkor már ott voltam.” Közlése szerint azt tapasztalta, hogy „természetesen van elegendő hely, van elegendő lélegeztetőkészülék, és most még van elegendő ember is.”

Kérdés, hogy ha van elegendő ember, akkor mi szükség kirendelésre, és a csütörtöki kormányhivatali határozatban miért az áll: a kórház már négy nappal korábban létszámhiányról számolt be. Ráadásul a lap birtokában van a Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-ei határozata, ami alapján szerdán elsőként írták meg: „A Dél-pesti Centrumkórháznak (egykori Szent László) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek már nincsen szabad lélegeztetőkapacitása.”

További részletek és dokumentumok a Népszava oldalán

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink