hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Elkészült az otthonszülésről szóló rendelet tervezet

Elkészült az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet - jelentette be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyi államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós elmondta, hogy a jogszabályt hétfőn küldik közigazgatási egyeztetésre, és várhatóan áprilisra el tudják fogadtatni. A rendelet további, kiegészítő szabályozásokat igényel; a szakmai, képzési követelményrendszer pontosítását a jövő év elején kezdik meg - tette hozzá.

Szócska Miklós kifejtette, hogy a jogszabályt háromkörös egyeztetés előzte meg a szakma képviselőivel. Nem biztos, hogy a végső változattal mindenki száz százalékig elégedett lesz, de minden érintett szervezet számára vállalható.

Az otthonszülés eddig csak megtűrt forma volt

Az államtitkár azt is elmondta, hogy szerinte az előző egészségpolitikai vezetők már korábban is tető alá hozhattak volna egy kompromisszumos megoldást. A rendezetlen jogi szabályozás miatt az otthon szülés mostanáig ugyanis csak megtűrt ellátási forma volt, és így számos konfliktus keletkezett a szülészeti szakma intézményen belüli és kívüli képviselői között.

A sajtótájékoztatón a tervezet néhány pontját is ismertette az államtitkár. A dokumentum szerint a szülés helyszíne lehet a várandós nő otthona vagy bármely más helyszín, ha az megfelel a tervezet szerinti higiénés körülményeknek, és onnan a nő a háttérkórházba beszállítható.

Kiemelte: "ha előre nem látható ok esetében a háttérkórházba történő beszállítás akadályozott, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani a szülő nőt és az újszülöttet".

A szabályozás részletei

A szülést - a jogszabályban "felelős személyként" megnevezve - szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő, bába vezetheti le - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szakmai képzési rendszer még tisztázásra vár. A felelős személy feladatai egyebek mellett a védőnő értesítése, az újszülött vizsgálata az első órában. Biztosítania kell az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő hat órában, valamint további négy napon át naponta ellenőriznie kell őket.

A szükséges oltást, valamint a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatait viszont már a házi gyermekorvos intézi. Szócska Miklós szerint ez azért fontos, mert így az otthonszülés integrálva lesz az alapellátás rendszerébe.

A tervezet szabályozza az ellátás igénybevételének feltételeit és kizáró okait, leírja, hogy mely esetekben van szükséges kórházba szállításra, és melyek az ellátás tárgyi és higiénés feltételei.

Hat feltételnek kell teljesülnie egyszerre

A dokumentum az ellátás igénybevételéhez hat feltétel együttes megvalósulását írja elő. Ezek: szövődménymentes terhesség, a várandós nő a fogamzás időpontjában a 18. életévét betöltötte, első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét még nem töltötte be, a terhesség a 37. és 42. hét között van, a magzat koponyavégű fekvésű, és a magzat becsült súlya az ultrahangos vizsgálat alapján az élettani határértéken belül van.

Egy fogyó népességű országban különösen kényes kérdés a szülészet - mondta az államtitkár, hozzátéve: ezért céljuk az, hogy a szülés vonzó élmény legyen intézményen belül és kívül is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink