hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Otthonszülés: újabb pofont kaptunk

Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett – nem jogerős – ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa.

Magyarország ellen döntött otthonszülési ügyben kedden kihirdetett – nem jogerős – ítéletében a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság első fokon eljáró tanácsa. Az ítélet szerint Magyarország megsértette Ternovszky Anna magyar állampolgár magánélethez és családi élethez fűződő jogait. A panaszos azzal fordult az Európa Tanács égisze alatt működő bírói testülethez, hogy a magyar jogszabályok megakadályozták az egészségügyi illetékeseket az otthonszüléshez szükséges segítség megadásában. A strasbourgi taláros testület szerint a magyar jogi szabályozás okkal tekinthető ellentmondásosnak.

A döntés újra rávilágít arra az anomáliára, hogy nyugat-európai társaikkal ellentétben a magyar nők évtizedek óta nem gyakorolhatják a szabad választás jogát, azaz nem dönthetnek arról, hogyan és hol kívánnak szülővé válni – írta közleményében Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője. Reméli, hogy a döntés meggyorsítja a hazai jogszabálytervezést, és az intézményen kívüli szülést rövidesen megfelelő törvényi szintű jogi szabályozásba foglalják, beleértve nemcsak a szülészek és orvosok, hanem a bábák által kísért szülést is. 

Amíg nem születik meg az otthonszülés magyar szabályozása, és amíg az intézeten kívüli szüléseknél segédkezők nem szerezhetnek működési engedélyt, addig Magyarország folyamatosan megsérti az Európai Emberi Jogi Egyezményt – kommentálta Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését.

A jogvédő szervezet szerint a keddi ítéletet nagyon fontosnak tartják, "hiszen ez alapján világos, hogy a magyar állam megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményben foglalt magánélethez való jogot". A TASZ emlékeztetett arra: egy éve fordult egy várandós magyar kismama a strasbourgi székhelyű bírósághoz; panasza szerint a magyar állam megsértette a magánélethez való jogát azzal, hogy nem biztosította az otthonszülésről hozott döntése érvényesülését, amikor szabálysértési szankcióval fenyegette a segédkező bábákat.

A bíróság hat szavazattal az egy ellenében hozta meg határozatát, és megállapította, hogy a szabályozatlanság sérti az Európai Emberi Jogi Egyezmény 8. cikkelyében foglalt magánélethez való jogot. Álláspontjuk szerint a magánélethez való jog magában foglalja a szülés körülményeinek megválasztásához való jogot.

A bírák megállapították, hogy a szabálysértési kormányrendeletnek az a szakasza, amely az otthonszülésnél segédkező bábákat szabálysértési bírsággal fenyegeti, beavatkozást jelent a kérelmező és a hozzá hasonló várandós nők joggyakorlásába.

A bíróság rámutatott: a szabálysértési szankcióval való fenyegetettség, illetve a speciális és átfogó szabályozás hiánya korlátozta a kérelmező döntését az otthonszüléssel kapcsolatban. Ez pedig sérti a magánélethez való jog korlátozásához előírt törvényszerűség, szűkebben az előreláthatóság elvét - érveltek.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink